Σε ρυθμούς απαλλοτριώσεων κινείται ο οικισμός της Μαυροπηγής μετά την επέκταση του ρήγματος που σημειώθηκε στην περιοχή το καλοκαίρι του 2010. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Μαυροπηγής, Τάσο Εμμανουήλ, η ΔΕΗ, μετά τον έλεγχο που έγινε στα σπίτια στις αρχές Αυγούστου, ζητά από την Πολιτική Προστασία να εκκενωθούν άμεσα 62 κατοικίες και γνωστοποίησε ότι θα καλύψει το 50% του τιμήματος της απαλλοτρίωσής τους. Ωστόσο οι κάτοικοι δεν ξέρουν ακόμη τι να κάνουν, καθώς δεν έχει προσδιοριστεί από τα δικαστήρια η αξία κάθε περιουσίας, δεν έχει αποφασιστεί από τη δημοτική αρχή Εορδαίας ο τόπος της μετεγκατάστασης του οικισμού ενώ οι επαγγελματίες προβληματίζονται για το μέλλον της δουλειάς τους. «Την ίδια στιγμή αθίγγανοι έστησαν προχθές τσαντίρια στην περιοχή ώστε μόλις οι κάτοικοι εγκαταλείψουν τα σπίτια τους να αποξηλώσουν τα σιδηρικά και ό,τι άλλο προκύψει» σημειώνει ο κ. Εμμανουήλ και τονίζει ότι δεν υπάρχει μέριμνα για το τι θα κάνει άμεσα ο πληθυσμός που πρέπει να μετακινηθεί και πώς θα προστατέψει τις ιδιοκτησίες του.

Η Μαυροπηγή, μετά την δημοσίευση, προ ημερών, του ΦΕΚ για την αναγκαστική απαλλοτρίωσή της, αναμένει στο εξής να οριστεί ημερομηνία συνεδρίασης του δικαστηρίου, το οποίο θα αποφασίσει πόσο αξίζει η περιουσία κάθε κατοίκου, ενώ παράλληλα πρέπει να "κλείσει" μέσα στον επόμενο μήνα και το θέμα του ορισμού του τόπου μετεγκατάστασης. Η δημοτική αρχή εξετάζει 4 με 5 θέσεις, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες και ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Και την ώρα που τα παιδιά του οικισμού διανύουν καθημερινά 16 χιλιόμετρα από και προς το σχολείο του γειτονικού Προαστείου καθώς το δικό τους σχολείο σφραγίστηκε, ερωτηματικά υπάρχουν και για την ασφάλεια των σπιτιών που μέχρι στιγμής δεν κρίθηκαν ακατάλληλα. Συγκεκριμένα, η έκθεση με τα πορίσματα της Επιτροπής παρακολούθησης της επικινδυνότητας του ρήγματος, που συνυπογράφουν εκπρόσωποι της ΔΕΗ, του ΑΠΘ, του ΙΓΜΕ και της ΑΝΚΟ, κάνει λόγο για αυξανόμενο ρυθμό των ρηγματώσεων, των μετακινήσεων και των καθιζήσεων.

Ειδικότερα σημειώνει: «ως προς την επικινδυνότητα των μη πληγέντων οικιών στην παρούσα δεδομένη κατάσταση δεν αναμένεται άμεση κατάρρευσή τους, όμως κρίνεται σκόπιμη η συνεχής παρακολούθηση των φαινομένων και η περιοδική επανεξέταση των μη πληγέντων κτισμάτων, δεδομένου ότι το φαινόμενο είναι δυναμικό». Προτείνεται τέλος η συνέχιση των μετρήσεων, η επανάληψη των αυτοψιών στα υγιή σήμερα κτίρια και η επίσπευση των διαδικασιών μετεγκατάστασης του οικισμού.