Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι ιδιοκτήτες ταξί αλλά και οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν και σήμερα Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011 οι συρμοί του Μετρό, του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου και του Τραμ λόγω νέας 24ωρης απεργίας των εργαζομένων. Από το πρωί παρατηρείται αυξημένη κίνηση σε όλους τους κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου.

Με χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα στην κάθοδο της Κηφίσιας, στην κάθοδο της Μεσογείων, στην άνοδο της Συγγρούς, στην Βουλιαγμένης, στην Ποσειδώνος, στην Ηλιουπόλεως και στα δύο ρεύματα της εθνική Αθηνών- Λαμίας.

Νέα 48ωρη απεργία, την Τρίτη 27 και την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011, αποφάσισαν οι αυτοκινητιστές, ιδιοκτήτες ταξί κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις κατά του τρόπου που γίνεται η απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

Κατά τη χθεσινή γενική τους συνέλευση, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας σε όλα τα ΜΜΜ, οι εκπρόσωποί τους δήλωσαν κάθετα αντίθετοι με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, τονίζοντας ενδεικτικά πως ήδη έχει μειωθεί το προσωπικό των εταιρειών των αστικών συγκοινωνιών, κατά 20%, ενώ ακόμη υπάρχουν 200 υπάλληλοι που περιμένουν το σχετικό ΦΕΚ για να μεταταχθούν.

Σύμφωνα πάντα με τους συνδικαλιστές, λείπουν περίπου 1.000 οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η κανονική εκτέλεση του προγράμματος των δρομολογίων. Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρουν, λόγω έλλειψης προσωπικού από τα 366 τρόλεϊ που υπάρχουν στο αμαξοστάσιο, δεν μπορούν να βγουν στους δρόμους πάνω από 200. Ανάλογη, υποστηρίζουν, είναι η κατάσταση και στα λεωφορεία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν τα προγραμματισμένα δρομολόγια, η συχνότητα των οποίων από 15 λεπτά κατά μέσο όρο που ήταν πέρυσι, έχει φτάσει φέτος στα 30 λεπτά!

Οι συνδικαλιστές χαρακτήρισαν «ανάλγητη» την κυβέρνηση, ενώ ευθύνες επέρριψαν και στη ΝΔ καθώς όπως είπαν, όσο ήταν στην εξουσία «έπαιζε» με τις προσλήψεις και τώρα «παίζει» με τις απολύσεις.

Εκτίμησή τους τέλος, είναι ότι μέχρι τα τέλη τους έτους ενδέχεται να προωθηθεί και η ιδιωτικοποίηση του κλάδου των αστικών συγκοινωνιών.