Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι κάτοικοι των Γρεβενών τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην περιοχή, προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τα εκατό χρόνια από τον βίαιο θάνατο του εθνομάρτυρα μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανού Λαζαρίδη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έγινε απόψε δεκτός με επισημότητα από τις αυτοδιοικητικές αρχές και τους μητροπολίτες της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας στην είσοδο της πόλης και έφτασε καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο, ώς στην κεντρική πλατεία «Εθνομάρτυρος Αιμιλιανού», όπου στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές. Την πατριαρχική πομπή συνόδευσαν από την είσοδο της πόλης, ως τις παρυφές της πλατείας, έφιππα μέλη του Ιππικού Συλλόγου Γρεβενών.

Στον χαιρετισμό του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε την ιστορία, το φυσικό περιβάλλον, την μεγάλη μοναστηριακή παράδοση, την πίστη και το φιλοπρόοδο πνεύμα των κατοίκων της περιοχής. Αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του έργο της Εγνατίας Οδού και στα βαρύτερα καθήκοντα των τοπικών αρχών «εξ αιτίας των νέων μέτρων ανασυνθέσεων της αυτοδιοικήσεως της προσφιλούς ημίν Ελλάδος» και ευχήθηκε «να αναδειχθούν τα Γρεβενά, εις μείζονα πόλιν της ηπειρωτικής Ελλάδος και επί κεφαλής του αγώνος δια την προστασία του περιβάλλοντος»,

Μνημονεύοντας ιδιαίτερα στο φυσικό κάλλος της περιοχής και το Δρυμό «Βάλια Κάλντα» τον οποία θα επισκεφθεί αύριο. Ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε τη δύσκολη συγκυρία από την οποία διέρχεται ο τόπος και πρόσθεσε :

«Αι διάπυροι ευχαί ημών συνοδεύουν και πάντας τους άρχοντας κατά τους δύσκολους τούτους καιρούς, διαπύρως δε προσευχόμεθα υπέρ ενισχύσεως και καταπέμψεως αγαθών επινεύσεων επ’ αυτούς προς επιτυχή χειρισμόν των απασχολούντων τον τόπο προβλημάτων».

Στην αρχή του χαιρετισμού του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου και του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, μητροπολίτη Εδέσσης και Πέλλης Ιωήλ, ευχήθηκε περαστικά στον αρχιεπίσκοπο .

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους Βλάχους κατοίκους της περιοχής τους οποίους χαρακτήρισε «σπουδαιότατον κεφάλαιον του Γένους» και στο ποιμαντικό έργο του μητροπολίτη των Γρεβενών Σέργιου.

«Σας φέρνουμε την αύρα του Βοσπόρου και τη στοργή και τας ευχάς της μητέρας όλων μας, της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία με την χάριν του Θεού μένει εκεί εις την Βασιλεύουσα, εδραία και αμετακίνητος, αιώνες τώρα και αγκαλιάζει και εσάς με την σκέψη της και με την προσευχή μας. Και ζητούμε και ημείς τα δικάς προσευχάς να μας αξιώνει ο Κύριος ακατακρίτως να συνεχίζουμε, να δροσίζουμε τις ψυχές των ανθρώπων με του Βοσπόρου τα Αγιονέρια και να εργαζόμαστε υπέρ της Πίστεως και του Γένους» πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησαν και καλωσόρισαν ο δήμαρχος Γρεβενών Δημοσθένης Κιουπτσίδης, ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Δ. Μακεδονίας Γ. Δακής και ο μητροπολίτης Γρεβενών Σέργιος, επισημαίνοντας «τη μεγάλη τιμή» που τους κάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, επισκεπτόμενος για τρίτη φορά το νομό Γρεβενών. Οι δύο προηγούμενες επισκέψεις του ήταν στην πόλη των Γρεβενών στις 28 Μαΐου 1999 και στη Δεσκάτη Γρεβενών στις 19 Σεπτέμβριου 2009.

Ο κ. Βαρθολομαίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του εθνομάρτυρα Αιμιλιανού, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε και τη μητρόπολη Γρεβενών και αργότερα θα παρακαθίσει σε δείπνο, που παραθέτει προς τιμή του ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, Γ. Δακής.