Η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης και η άμεση επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν την ποινική και πολιτική δίκη, ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν σήμερα στο τραπέζι κατά τη μαραθώνια συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις κορυφές του Αρείου Πάγου και της Ανώτατης Εισαγγελίας της χώρας.

Κατά τη συνάντηση, η οποία έγινε υπό την προεδρία του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, και διήρκεσε σχεδόν πέντε ώρες, τέθηκε το ζήτημα της αποποινικοποίησης των ήσσονος σημασίας αδικημάτων και της μετατροπής τους σε διοικητικές κυρώσεις (πρόστιμα), όπως και το ενδεχόμενο λειτουργίας ποινικών τμημάτων στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας.

Ακόμα, συζητήθηκε ορισμένα αδικήματα να μη διώκονται αυτεπάγγελτα, αλλά κατόπιν έγκλησης (μήνυσης), ενώ τέθηκε και πάλι θέμα παράτασης του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων κατά δύο ώρες.

Θετικά αντιμετώπισαν οι δικαστικοί λειτουργοί την πρόταση του κ. Παπαϊωάννου, οι αναβολές που θα δίνονται να είναι σε δικάσιμο με τον ίδιο πρόεδρο.

Συζητήθηκε -κατά τη σύσκεψη- η απλούστευση των δικαστικών διαδικασιών έτσι ώστε να κερδίζεται χρόνος, όπως για παράδειγμα η μη αυτοπρόσωπη εμφάνιση των κατηγορουμένων στα δικαστικά συμβούλια.

Διχασμένοι ήταν, όμως, οι δικαστές ως προς την αύξηση της δικαστικής δαπάνης.

Πάντως, οι δικαστές και εισαγγελείς δεσμεύτηκαν ότι έως τις 10 Οκτωβρίου 2011 θα στείλουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης τις προτάσεις τους, οι οποίες θα είναι και νομοτεχνικά επεξεργασμένες, έτσι ώστε, αν γίνουν αποδεκτές από το υπουργείο, να ενταχθούν αμέσως σε νομοσχέδιο.

 Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας ο νέος οργανισμός των δικαστηρίων και στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα θα δοθούν στη δημοσιότητα νομοσχέδια που θα υλοποιούν τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τις συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης με τους δικαστές των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Στη σύσκεψη, εκτός του κ. Παπαϊωάννου, παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής, ο γενικός γραμματέας, Νικόλας Κανελλόπουλος και οι ειδικοί γραμματείς, Γιάννης Ιωαννίδης και Μαρίνος Σκανδάμης. Από την πλευρά των δικαστών, παρόντες ήταν η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ρένα Ασημακοπούλου και Ιωάννης Τέντες αντίστοιχα, οι αντιπρόεδροι και οι αντεισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τέλος, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης θα έχει την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, ανάλογη συνεργασία με τους δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ