Μείζον θέμα ηθικής τάξεως ανακύπτει με τους υπαλλήλους των υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών - το προσωπικό των οποίων θα τεθεί σε εφεδρεία - που είναι αποσπασμένοι σε πολιτικά γραφεία υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών όλων των πολιτικών κομμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την εξαγγελία της κυβέρνησης ότι θα τεθούν σε εφεδρεία περίπου 30.000 εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, κυβερνητικοί πράγοντες έσπευσαν να εκδώσουν αποφάσεις με τις οποίες αποσπώνται υπάλληλοι των οργανισμών με πλεονάζον προσωπικό σε υπουργικά γραφεία.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δίνει το «πράσινο φως» για προσλήψεις χιλιάδων συμβασιούχων σε δημοτικές κυρίως επιχειρήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών, αποτελούν μία από τις «δεξαμενές» της εργασιακής εφεδρείας, γεγονός που αχρηστεύει στην πράξη την αποδοτικότητα του μέτρου.

Συγκεκριμένα, με κοινή απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας αποσπάται στο πολιτικό γραφείο του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ντίνου Ρόβλια υπάλληλος με βαθμό Β1 του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων ο οποίος οργανισμός περιλαμβάνεται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους 151 φορείς που θα έπρεπε ως σήμερα να θέσουν το 10% του προσωπικού τους σε εργασιακή εφεδρεία.

Δεκάδες αποσπασμένοι σιδηροδρομικοί

Δεν είναι βεβαίως η μοναδική περίπτωση. Κατά παράδοση το υπουργείο Υποδομών αποσπά στελέχη υψηλής εξειδίκευσης από τους φορείς του -προκειμένου να βγάλουν τα ...κάστανα από τη φωτιά- ενώ οι συγκοινωνικές ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΣΕ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και θυγατρικές του ΟΑΣΑ παρέχουν «αφειδώς» κλητήρες και οδηγούς προς τα πολιτικά γραφεία ή στα γραφεία των κυβερνητικών παραγόντων.

-Τον Οκτώβρη του 2009 σιδηροδρομικός αποσπάστηκε αρχικά στο γραφείο του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών κ. Χάρη Τσιόκα για να αποσπαστεί την επόμενη χρονιά στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

-Από την ΕΡΓΟΣΕ το 2009 η τότε υφυπουργός Υγείας κυρία Φώφη Γεννηματά απέσπασε μηχανικό της εταιρείας την οποία στη συνέχεια πήρε μαζί της και στο υπουργείο Παιδείας.

-Στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ απασχόλησε καθ΄όλη τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Αμυνας και ο νυν αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

-Επίσης από τον ΟΣΕ απέσπασε προσωπικό και η πρώην υφυπουργός Εργασίας κυρία Αννα Νταλάρα. Μόνο από τον όμιλο ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκτιμάται ότι βρίσκονται αποσπασμένοι σε κόμματα, υπουργεία και βουλευτές δεκάδες σιδηροδρομικοί, γεγονός που - εν όψει της εφεδρείας - έχει εξοργίσει ακόμη και τις διοικήσεις των φορέων.

Δεξαμενή αποσπάσεων και η ΕΘΕΛ

Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους, μόνον από την πρώην ΕΘΕΛ περισσότεροι από 70 οδηγοί έχουν αποσπαστεί σε πολιτικά πρόσωπα.

- Ο νυν υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμσιης κ. Ντίνος Ρόβλιας, όταν βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομίας, είχε αποσπάσει υπάλληλο της ΕΘΕΛ.

-Στο Γραφείο της γενικής γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρίας Αθηνάς Δρέττα υπηρετεί αποσπασμένος υπάλληλος της ΕΘΕΛ.

- Στο γραφείο του υφυπουργού Υποδομών κ. Γιάννη Μαγκριώτη αποσπάστηκε το Δεκέμβρη του 2009 υπάλληλος της ΕΘΕΛ, ο οποίος τον Ιούλιο του 2011 μεταφέρθηκε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων.

-Αλλο στέλεχος της ΕΘΕΛ υπηρετούσε μέχρι τον περασμένο Ιούνιο στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας.

Επίσης στελέχη των πρώην ΗΛΠΑΠ έχουν απασχολήσει στα πολιτικά τους γραφεία ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Χάρης Μπαμπούκης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης.

Μάλιστα, με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε οκτώ από τις 27 θέσεις συμβούλων και συνεργατών που δικαιούταν να απασχολεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Χάρης Παμπούκης να μεταφερθούν στα γραφεία του νυν υπουργού Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη και του υφυπουργού Διοικητικής Ματαρρύθμισης κ.Παντελή Τζωρτζάκη, αυξάνοντας τις αντίστοιχες θέσεις.


Πηγή: tovima.gr