Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011 θα ισχύσει η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, ενώ το αφορολόγητο θα μειωθεί και στους νέους κάτω των 30 ετών και τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, με εισοδήματα αποκλειστικά από συντάξεις, όπως είπε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων, καθώς αποσυνδέονται πλήρως από το αφορολόγητο και θα συνδέονται αποκλειστικά με το ύψος του εισοδήματος, ενώ είπε, όπως είναι ήδη γνωστό, πως η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης θα γίνει τον Οκτώβριο του 2012.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, ο υπουργός Οκονομικών ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί αναδρομικά από το 2011.

Ανάλογες περικοπές με το αφορολόγητο, θα γίνουν σε όλες τις φοροαπαλλαγές, όπως οι τόκοι στεγαστικών δανείων, οι ιατρικές δαπάνες, τα ασφάλιστρα ζωής, κ.ά.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε, σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο και τη μείωσή του στα 5.000 ευρώ, ότι θα υπάρξουν προσαρμογές και για άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως είναι οι πολύτεκνοι, οι νέοι έως 30 ετών και όσοι είναι άνω των 65 ετών.

Συγκεκριμένα, το αφορολόγητο όριο για τους νέους έως 30 ετών και για τους συνταξιούχους άνω των 65 τών που έχουν εισοδήματα μόνο από συντάξεις, θα μειωθεί κοντά στα 9.500 ευρώ, από 12.000 σήμερα.

Σχετική εγκύκλιος για τις αλλαγές στο αφορολόγητο θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η πρόσθετη επιβάρυνση από τη μείωση του ορίου στις 5.000 από 8.000 ευρώ είναι 300 ευρώ, εφόσον βεβαίως διατηρηθεί ο -ισχύων- συντελεστής 10% για αυτό το τμήμα του εισοδήματος.

Η επιβάρυνση αυξάνεται κατά 400 ευρώ επιπλέον, λόγω της μείωση του ορίου από τις 12.000 στις 8.000 ευρώ που αφορά στο πρώτο εξάμηνο του 2011 και αποφασίστηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Ο αυξημένος φόρος εισοδήματος, λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από τις 12.000 στις 8.000 ευρώ, που αντιστοιχεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, έχει ήδη αρχίσει να εισπράττεται μέσω της παρακράτησης φόρου εισοδήματος, καθώς η αυξημένη παρακράτηση ξεκίνησε την 1η Ιουλίου.

Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκεί έσοδα ύψους 2,5 δισ. ευρώ περίπου.

Η μείωση του αφορολογήτου δεν θα συνοδευτεί και από μείωση του αριθμού των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι.

Αντιθέτως, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, θα αυξηθεί ο αριθμός των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι πολίτες, πάνω από το όριο του 25% που ισχύει σήμερα.

Αναφερόμενος στο μέτρο των αποδείξεων, τόνισε πως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ζητούν περισσότερες αποδείξεις καθώς οι σχετικές δαπάνες θα εκπίπτουν κατά 50-60% του δηλωθέντος εισοδήματος. Μίλησε επίσης για σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των αποδείξεων.

Με το νέο σύστημα δεν θα προβλέπεται επιστροφή φόρου.

Αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, ο υπουργός είπε ότι για εισοδήματα 100.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέγουμε αποδείξεις 60.000 ευρώ και για εισόδημα 60.000 ευρώ αποδείξεις 30.000 ευρώ.

Για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ο υπουργός ανέφερε πως το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτωβριο του 2012, ενώ από φέτος θα ξεκινήσει η συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την κατανάλωση σε διάφορους νομούς της χώρας και οι οποίες διαφοροποιούνται ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες.

Το υπουργείο Οικονομικών, με ειδική εγκύκλιο, θα ορίζει το πώς θα συγκεντρώνονται τα αναγκαία παραστατικά από τους κατοίκους αυτών των περιοχών, οι οποίοι θα πρέπει να τα δίνουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, είτε ηλεκτρονικά, είτε μέσω ΚΕΠ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, θα δίνεται η επιδότηση θέρμανσης για τη χειμερινλη περίοδο 2012-2013, είπε.

Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, ο υπουργός είπε ότι με το νέο φορολογικό σύστημα θα υπάρξει συνολικός τρόπος αντιμετώπισης των ακινήτων.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος (το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Οκτώβριο), εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάργηση ή η μεγάλη μείωση των φοροαπαλλαγών για εισοδήματα άνω των 30.000 ή 40.000 ευρώ, η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ (μάλλον στο 18%), αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά και η καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ακόμα, είναι πολύ πιθανή η καθιέρωση ενός μόνιμου φόρου για τα ακίνητα, φόρος στον οποίο θα ενταχθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Ο φόρος αυτός θα αντικατασταθεί από το νέο ειδικό τέλος και εκτιμάται ότι θα έχει χαμηλότερους συντελεστές από το τέλος.


Πηγή: in.gr


Σχετικά Θέματα: Βενιζέλος: «Σκληρότερα μέτρα για να βγει η χώρα από την κρίση»