Αυξάνουν συνεχώς οι καταλήψεις στα σχολεία με τους μαθητές να διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις στα βιβλία. Σύμφωνα με τους ίδιους τους μαθητές, τα υπό κατάληψη σχολεία έχουν ξεπεράσει τα 500. Ωστόσο, δεν θεωρείται ακριβής αριθμός και είναι πολύ μικρότερος, καθώς πολλοί μαθητές τη μιά μέρα κάνουν κατάληψη και την άλλη μπαίνουν για μάθημα, ώστε ο αριθμός να μην είναι σταθερός, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν ξεπερνά τα 250 σχολεία.

Πάντως, οι μαθητές λένε ότι είναι σοβαρές οι ελλείψεις σε βιβλία και δεν μπορούν να κάνουν μάθημα με τις φωτοτυπίες, ιδιαίτερα οι αυτοί της τρίτης τάξης του λυκείου που ετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Για δεύτερη ημέρα σήμερα, μαθητές από σχολεία της περιοχής του Νέου Ηρακλείου “στρατοπέδευσαν” έξω από το υπουργείο Παιδείας, φωνάζοντας συνθήματα προκειμένου να δοθούν βιβλία αλλά και πιστώσεις για την παιδεία.

Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, έστειλε σήμερα εγκύκλιο στα σχολεία ενεργοποιώντας παλαιότερη υπουργική απόφαση για την αναπλήρωση του χρόνου που χάνεται με τις καταλήψεις.

Έτσι, οι μαθητές μόλις ανοίξουν τα σχολεία θα έρθουν αντιμέτωποι με μάθημα ακόμη και τα Σάββατα και τις αργίες, ενώ θα περικοπούν πολυήμερες εκδρομές και περίπατοι.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του Μαρτίου του 2008, εάν δεν αναπληρώνεται ο χρόνος θα πρέπει να προστεθούν διδακτικές ώρες μετά την ολοκλήρωση του ημερήσιου προγράμματος, όπου ο σύλλογος διδασκόντων το κρίνει εφικτό. Εάν και πάλι δεν καλύπτεται η ύλη, τότε θα απαιτηθεί και παράταση του διδακτικού έτους, αλλά αυτό θα υλοποιηθεί με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, μετά απο τεκμηριωμένη εισήγηση των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης.