Αρνείται να μοιραστεί τα παιχνίδια του, κλαίει και φωνάζει όταν δε του αγοράζετε το αγαπημένο του παιχνίδι, ενώ σας αγνοεί και αντιδρά όταν του λέτε πως ήρθε η ώρα να φύγετε από το πάρτι του φίλου του και να επιστρέψετε πάρτι. Καθημερινές σκηνές που σας φέρνουν σε δύσκολη θέση, τεντώνουν τα νεύρα σας και νιώθετε πως όσο κι αν προσπαθείτε δεν υπάρχει λύση. Το σίγουρο είναι πως δεν είσαστε μόνοι εκεί έξω, αφού η πλειοψηφία των γονιών με παιδιά προσχολικής αλλά και σχολικής ηλικίας αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα συμπεριφοράς. Ήρθε η ώρα να μάθετε λοιπόν γιατί το παιδί συμπεριφέρεται έτσι, αλλά και πως μπορείτε εσείς να αντιστρέψετε αυτή την ατμόσφαιρα. Γιατί πίσω από κάθε πράξη του, υπάρχει και μία εξήγηση.

Μικροί επαναστάτες
Εκεί στην ηλικία των 4 με 5, το παιδί αντιλαμβάνεται ότι πλέον καταλαβαίνει περισσότερα και είναι ικανό να κάνει περισσότερα πράγματα ή τουλάχιστον έτσι νομίζει. Αυτό το ωθεί στο να αναζητήσει ένα είδος ελευθερίας και ανεξαρτησίας. «Μπορώ μόνος μου να ανέβω στην καρέκλα και να πιάσω το ποτήρι», «Δεν θέλω να μου κρατάς το χέρι δεν είμαι μωρό», «Μπορώ να το κάνω μόνος μου!» τέτοιες και άλλες παρόμοιες εκφράσεις δηλώνουν την αντίσταση τους στο να υπακούσουν, αφού εκείνα ξέρουν καλύτερα.

Τι να κάνετε: Υπομονή και επιμονή. Αυτά θα είναι τα δικά σας «όπλα» που θα τα χρειαστείτε για να θέσετε τα όρια σας. Μην του κόψετε τα φτερά, κόψτε του όμως την χωρίς όρια φόρα με συζήτηση ή τιμωρία όταν νιώθετε πως πλέον κινείται επικίνδυνα.

Άγουρες προσωπικότητες
Επειδή το παιδί σας μιλάει καθαρά και όμορφα δεν σημαίνει αυτομάτως ότι έχει ωριμάσει και μπορεί να κατανοήσει τις προτροπές και τις υποδείξεις σας. Ετοιμαστείτε για μια ανώριμη συμπεριφορά με εξάρσεις. Υπερβολικές εκδηλώσεις χαράς με αγκαλιές κεφαλοκλείδωμα, λύπης με πολύ κλάμα ή δυσαρέσκειας με πολλές φωνές. Όσο και αν ακούγονται τραγικά ως ένα βαθμό είναι δικαιολογημένα.

Τι να κάνετε: Διαχειριστείτε το με ψυχραιμία. Η δική σας αντιμετώπιση θα κρίνει εάν θα υπάρξει κρεσέντο της έντασης ή εάν οι μπόρα περάσει ανώδυνα, δίνοντας του λίγο χρόνο να ξεθυμάνουν τα συναισθήματα του. Μετά μπορείτε με ηρεμία να του μιλήσετε για την συμπεριφορά του και να του εξηγήσετε γιατί το βάζετε τιμωρία. Επίσης μπορεί απλά να θέλει να τραβήξει την προσοχή σας.

Επικοινωνία ώρα μηδέν
Η άσχημη συμπεριφορά ενός παιδιού, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας του να εκφράσει αυτό που το ενοχλεί. Η κούραση, μια αδιαθεσία ή η έλλειψη ύπνου μπορεί κάλλιστα να μεταμορφωθεί σε αταξία.

Τι να κάνετε: Παρατηρήστε τις αντιδράσεις του αλλά και το ίδιο το παιδί. Εάν τρίβει τα μάτια του, εάν είναι χλωμό, εάν δεν χαμογελάει μπορεί να έχει μια ανάγκη που δεν μπορεί το ίδιο να εντοπίσει και εκεί εσείς πρέπει να την αφουγκραστείτε.

Περίεργοι μπόμπιρες
Η περιέργεια του παιδιού θεριεύει κυριολεκτικά σε αυτή την ηλικία και φέρνει μαζί της μπόλικη φασαρία, ζημιές και προβληματάκια. Το «όχι» είναι μια λέξη που δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του, ειδικά όταν έχει βάλει σκοπό να ανακαλύψει π.χ τον κρυμμένο θησαυρό που κρύβεται στην αποθήκη σας ή να περιεργαστεί τα εργαλεία του μπαμπά.

Τι να κάνετε: Να είσαστε συγκεκριμένοι σε αυτό που ζητάτε ή απαγορεύετε στο παιδί. Ένα απλό όχι δεν αρκεί. «Όχι δεν πειράζουμε τις πρίζες» , «Όχι δεν σκύβουμε από το μπαλκόνι». Επίσης τα παιδιά τείνουν να ξεχνούν εύκολα, οπότε φροντίστε να επαναλαμβάνετε ότι κρίνετε πως πρέπει να αποφεύγει.

Πηγή: jenny.gr