Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η Παγκρήτια Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων, γνωστότερη ως «Αγροτικός Αύγουστος», που από την περασμένη Παρασκευή έως και σήμερα «μετακόμισε» για πρώτη φορά, από το παλιό λιμάνι των Χανίων στην πλατεία Κλαυθμώνος, πλημμυρίζοντας την καρδιά της Αθήνας με γεύσεις, μυρωδιές και ήχους από την Κρήτη.
Λάδι, μέλι, παξιμάδια, κρασί, τυριά, τσικουδιά, βότανα, ξηρούς καρπούς, κρεατικά, ως και αιθέρια έλαια από μικρούς και μεγάλους παραγωγούς του νησιού, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας που επισκέφθηκαν την έκθεση και οι οποίοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τα προϊόντα της κρητικής γης, τα οποία τα χαρακτήρισαν αξεπέραστης ποιότητας και νοστιμιάς, ενώ τα προμηθεύτηκαν σε σαφώς φθηνότερες τιμές.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί, στην πλειοψηφία τους νέοι επιχειρηματίες, δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την ανταπόκριση του κόσμου, καθώς όπως είπαν ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

«Η Κρήτη είναι ευλογημένος τόπος. Η ποιότητα των τοπικών προϊόντων μας και οι λογικές τιμές είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα αυτό το τετραήμερο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωστής Νικολακάκης, παραγωγός μελιού από την περιοχή Βουκολιές των Χανίων.

 Ο Μανώλης Γρυλάκης, νέος παραγωγός, ο οποίος έχει αναπτύξει μία σύγχρονη τυροκομική μονάδα στον Αποκόρονα των Χανίων, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από το τετραήμερο, αποδίδοντας το γεγονός της επιτυχίας στο κλίμα, τη μορφολογία και το έδαφος του νησιού, αλλά και στη σημαντική αγροτική παράδοση, η οποία όπως είπε «μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, ενώ σήμερα βελτιώνεται με τη βοήθεια των νέων τεχνολογικών εφαρμογών».

O «Αγροτικός Αύγουστος 2011» πραγματοποιήθηκε από το δήμο Χανίων με συνδιοργανωτές την περιφέρεια Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Επιμελητήριο Χανίων, υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων, ενώ η έκθεση πρόκειται να μεταφερθεί και στη Θεσσαλονίκη, από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου.


Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ