Τις οριστικές ρυθμίσεις για την αποσαφήνιση των γκρίζων ζωνών υπαγωγής 30.000 εργαζομένων του Δημοσίου στο καθεστώς εφεδρείας έως το τέλος του 2011 επεξεργάζονται σε διαρκείς συσκέψεις τα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Η κύβερνηση συγκεκριμένα προχωράει στις εξαιρέσεις των κατηγοριών προσωπικού του Δημοσίου από την  υπαγωγή στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς της εφεδρείας.  Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, εκτός ρυθμίσεων εξετάζεται να μείνουν γιατροί, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, διπλωμάτες και ανώτεροι κληρικοί.

Βασικό ζητούμενο είναι να προσδιοριστεί ο αριθμός των υπαλλήλων που βρίσκονται κοντά στο δικαίωμα πλήρους σύνταξης και θα μπορούσαν να υπαχθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Το κυβερνητικό επιτελείο προχωράει συγκεκριμένα σε ασκήσεις προσομοίωσης προκειμένου να αποτυπωθεί το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από την υπαγωγή στην εφεδρεία των διαφόρων κατηγοριών και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα κινηθούν και οι αριθμοί υπαλλήλων οι οποίοι θα προκύψουν από κάθε κατηγορία.

Στελέχη του Δημοσίου αναφέρουν ότι  η διαδικασία για ένταξη στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα αφορά όσους έχουν 33 ή 34 χρόνια προϋπηρεσία επισημαίνοντας  όμως ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα συνδυαστεί και με την ηλικία των υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση έχει πάντως καταλήξει πως όσοι υπαχθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα αμείβονται με το 60% των βασικών αποδοχών τους για όσο διάστημα μεσολαβεί μέχρι την κατοχύρωση του δικαιώματος πλήρους σύνταξης και με ανώτατο όριο τους 24 μήνες.

«Καθ' όλη τη διάρκεια θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη, ενώ η παραμονή τους σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας δεν προσμετράται στον υπολογισμό του ύψους της σύνταξης, άρα δεν την επηρεάζει αρνητικά. Όπως επίσης δεν επηρεάζει τη λήψη του εφάπαξ για όσους το δικαιούνται» διευκρίνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.

Ειδικά για το εφάπαξ που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα συνταξιοδοτηθούν, αλλά προηγουμένως θα βρεθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, μελετάται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ενδεχόμενη άμεση καταβολή μέρους του εφάπαξ -πιθανώς το 50%- και όχι όταν θα βγουν κανονικά στη σύνταξη.

Ιδιαίτερη συζήτηση γίνεται και για τη λήψη αποζημιώσεων για όσους αποχωρήσουν μετά το διάστημα της εφεδρείας και αφορά τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς στο «στενό» Δημόσιο δεν προβλέπονται άλλες αποζημιώσεις πέραν του εφάπαξ σε όσους συνταξιοδοτούνται.


Πηγή: in.gr/TA NEA