Σειρά μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης καυσίμων προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων, ενόψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου και της διανομής πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας ότι τα παράνομα κυκλώματα της αγοράς καυσίμων στερούν από το Δημόσιο έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να κινηθεί κοντά στο 1 ευρώ το λίτρο, καθώς έχει μεσολαβήσει από πέρυσι η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από 21 σε 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Ο ΕΦΚ των 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο θα ισχύει μόνο για την θέρμανση κατοικιών ενώ για επαγγελματικούς χώρους θα πρέπει να χρησιμοποιείται πετρέλαιο κίνησης.

Η ΠΟΠΕΚ θέτει το ερώτημα πώς θα εφαρμοσθεί το μέτρο όταν στο ίδιο κτίριο συστεγάζονται κατοικίες, επαγγελματικά γραφεία, καταστήματα και πώς θα γίνεται ο διαχωρισμός των καταναλωτών για την χρέωση και αναφέρει ότι αν δεν δοθούν διευκρινίσεις το συντομότερο, τότε ανοίγει μια νέα πόρτα παράνομης διακίνησης και φοροδιαφυγής.

Η Ομοσπονδία προτείνει, μεταξύ άλλων:

    -Εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών όγκου καυσίμων σε όλα τα στάδια διακίνησης.

    -Συνεχείς και εντατικούς ελέγχους στα πρατήρια, για τον εντοπισμό μηχανισμών καταδολίευσης των αντλιών, για ελλειμματικές παραδόσεις στους καταναλωτές.

    -Ηλεκτρονικούς ελέγχους της διαδρομής των μέσων μεταφοράς (πλοία, βυτιοφόρα, τραίνα) καυσίμων προς εξαγωγή, μέχρι του τελικού προορισμού.

    -Κλείσιμο των πρατηρίων αφορολόγητων καυσίμων στα σύνορα.

    -Εξίσωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, για την πάταξη της παράνομης διακίνησης, αφού προηγουμένως θεσπιστεί αδιάβλητος μηχανισμός επιδότησης με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, κοινωνικών ομάδων με ετήσια χαμηλά εισοδήματα. Η επιδότηση να χορηγείται σε δύο δόσεις, στην αρχή και στη μέση της χειμερινής περιόδου.

    -Έλεγχο των σημείων διάθεσης, όλων των εισαγόμενων και παραγόμενων ποσοτήτων υποκατάστατων βενζινών, όπως Μεθανόλης, Βιοαιθανόλης, Τολουόλης, κ.λ.π.

    -Απογραφή με χαρτογράφηση υπεδάφους για να καταγραφούν ο αριθμός των εγκατεστημένων δεξαμενών και η χωρητικότητα τους στα πρατήρια υγρών καυσίμων και σε εγκαταστάσεις πωλητών θέρμανσης.

    -Έλεγχο σε όλα τα μέσα μεταφοράς, στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, στα σημεία λιανικής πώλησης καυσίμων, καθώς και σε "ύποπτες" επιχειρήσεις που βρίσκονται εγκατεστημένες στην ευρύτερη περιοχή γύρω από διυλιστήρια και λιμάνια από τα ΚΕΔΑΚ και το ΣΔΟΕ.

    -Να ελέγχεται αν η πολύ χαμηλή τιμή λιανικής πώλησης των καυσίμων που διαθέτουν τα πρατήρια δικαιολογείται σε σχέση με την τιμή κτήσεως και τα λειτουργικά τους έξοδα.