Η διμερής συνεργασία στην έρευνα και την καινοτομία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, με τον υφυπουργό Παιδείας και Έρευνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Τόμας Ράχελ, παρουσία του ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας, Κώστα Κοκκινοπλίτη. Στο πλαίσιο της υφιστάμενης διμερούς συμφωνίας οι τομείς-στόχοι είναι η ενέργεια, το περιβάλλον κ. λπ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, επίκεντρο της προσπάθειας είναι η εφαρμοσμένη έρευνα και η σύνδεσή της με τον παραγωγικό ιστό, τόσο του δημόσιου αλλά κυρίως του ιδιωτικού τομέα.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία απαιτεί σημαντικές παρεμβάσεις για την προστασία του ερευνητικού ιστού της Ελλάδας. Απαιτούνται, λοιπόν, για κάθε διμερή συνεργασία συγκεκριμένοι στόχοι, απλές διαδικασίες και λειτουργικά εγχειρήματα, πάντα σε συνάρτηση με τους μεγάλους εθνικούς στόχους για το νέο παραγωγικό μοντέλο.

Η συνεργασία των ΑΕΙ και ιδιαίτερα η συνεργασία των ΤΕΙ και των γερμανικών ιδρυμάτων (Fachhochschulen), για την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και την παραγωγή καινοτομίας, αποτέλεσε βασικό άξονα των συνομιλιών.

Ταυτόχρονα, προωθείται η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στο πλαίσιο του 8ου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα (Ορίζοντας 2020), σχετικά με τη συνδιαμόρφωση προτάσεων και προτεραιοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ