Στη μείωση ή κατάργηση 20 φόρων, τελών, εισφορών και πρόστιμων που επηρεάζονται από την αύξηση των αντικειμενικών άξιων των ακίνητων προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει όπου είναι δυνατόν στην εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες τιμές. Το υπουργείο αναγνωρίζει πως κάτι τέτοιο θα επέφερε πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις στους φορολογουμένους και θα οδηγούσε σε τέλμα την κτηματαγορά.

Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν να εισπράξουν πρόσθετα έσοδα πάνω από 2,6 δισ. ευρώ το 2012 σε σύγκριση με το τρέχον έτος από τη φορολογία των ακινήτων.

Την ίδια στιγμή συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην Καραγεώργη Σερβίας όπου οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών είδαν μετά από πολλούς μήνες τα έσοδα των εφοριών να αυξάνονται τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό σε ποσοστό άνω του 22%.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «με αφορμή το ειδικό τέλος δομημένων επιφανειών που εισπράττεται μέσω του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος, στο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα θα δούμε συνολικά το ζήτημα της επιβάρυνσης των ακινήτων».

Οι όποιες αλλαγές πάντως στους συντελεστές και τις επιβαρύνσεις αναμένεται να γίνουν γνωστές την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου οπότε θα δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.