Έκτακτη συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στη Βουλή, για τα νέα στοιχεία που προέκυψαν σχετικά με τον θάνατο 32χρονου άνδρα κουρδικής καταγωγής και τουρκικής υπηκοότητας από έκρηξη χειροβομβίδας στη Θεσσαλονίκη. Στο διαμέρισμά του βρέθηκαν εννέα χειροβομβίδες, άλλες εκρηκτικές ύλες και οπλισμός. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο αρχηγός της ΕΛΑΣ κ. Ε. Οικονόμου, ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Κ. Μπίκας καθώς και οι ο προϊστάμενος της Αντιτρομοκρατικής κ. Αλκιβιάδης Τζωίτης, όπως κι ο υποδιοικητής της ΕΥΠ κ. Φώτης Παπαγεωργίου.Για το θέμα ενημερώνεται συνέχεια και ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από ευρήματα στο διαμέρισμα που σημειώθηκε η έκρηξη αλλά και με βάση στοιχεία για την ταυτότητα του νεκρού και θεωρούνται «υψίστης εθνικής σημασίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μέλος της κουρδικής οργάνωσης «Ντεβ Σολ», η οποία έχει μετονομασθεί σε DHKP-C. Στο διαμέρισμα βρέθηκαν και άλλες εννέα χειροβομβίδες, πέρα από αυτήν που προκάλεσε την έκρηξη, όπως και άλλες εκρηκτικές ύλες και οπλισμός. Ο όλος εξοπλισμός εικάζεται ότι πιθανόν να αφορούσε σχεδιασμό ένοπλων επιθέσεων στην Ελλάδα ή και σε άλλη χώρα.

Ειδικότερα, μετά από έρευνα της αστυνομίας, μέσα σε κρύπτη στην κουζίνα του διαμερίσματος βρέθηκαν ένα αντιαρματικό τύπου λόου οπλισμένο με βλήμα (Μ80 των 64 mm ) ανατολικού τύπου, ένα υποπολυβόλο καλάσνικοφ με τέσσερις γεμιστήρες, ένα πολυβόλο ΑΚ, δύο νάρκες κατά προσωπικού, ένα υποπολυβόλο τύπου Scorpion, ένα αυτόματο πολυβόλο παλαιού τύπου, δύο κασελάκια με περίπου 600 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 14 πυροκροτητές χειροβομβίδων, πέντε κιλά άγνωστης ύλης και τέσσερις επιθετικές και εννέα αμυντικές χειροβομβίδες χωρίς πυροκροτητές.

Λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης στην Θεσσαλονίκη μετέβη κλιμάκιο αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας από την Αθήνα ενώ έχει δοθεί εντολή για «πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης υπό άκρα μυστικότητα" και για υπόθεση που αποκτά "νέες διαστάσεις».

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα» μίλησαν για «πολύ σοβαρή υπόθεση» καθώς και ότι «οι έρευνες συνεχίζονται προς πάσα κατεύθυνση». Ο ίδιος άνθρωπος ανέφερε «φοβόμαστε μήπως βρεθούμε πάλι κατηγορούμενοι πως υποθάλπτουμε τρομοκράτες που έχουν ως στόχο γειτονικές χώρες».

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 23:10 σε υπόγειο στην οδό Υψηλάντου, στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης. Το διαμέρισμα καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές και στα άλλα διαμερίσματα της τριώροφης πολυκατοικίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που το θύμα περιεργαζόταν τη χειροβομβίδα.

Τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει το κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στη Βόρεια Ελλάδα καθώς φέρεται να υπάρχει σχέση του νεκρού Κούρδου με ζευγάρι συμπατριωτών του, το οποίο είχε συλληφθεί, τον προηγούμενο Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη για πλαστά έγγραφα και διαβατήρια, ενώ σε βάρος της γυναίκας εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης των γερμανικών αρχών για συμμετοχή σε κουρδική οργάνωση που θεωρείτο από τους Γερμανούς αξιωματούχους ως τρομοκρατική.Πηγή: tovima.gr