Σε μια εποχή κατά την οποία η ρευστότητα και η εύρεση χρημάτων είναι το ζητούμενο για την εύρυθμη λειτουργία και βιωσιμότητα ενός οργανισμού ή μιας επιχείρησης, σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, έρχεται τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και «μπλοκάρει» στην κυριολεξία με μια πρωτοφανή προσωρινή απόφασή του τη δυνατότητα δανεισμού των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο πρόεδρος του ΤΠκΔ Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, δε θέλησε να υπεισέλθει στο θέμα, εξήγησε όμως πως «οι δύο από τους όρους αφορούν στον τρόπο εξασφάλισης του δανείου από τους δήμους και στον τρόπο καταγγελίας της σύμβασης».

«Η θέση μας σαφώς και είναι αντίθετη με το Ελεγκτικό Συνέδριο, το ΤΠκΔ είναι αρωγός στους δήμους, στέκεται δίπλα τους, και είναι απορίας άξιον πως προβαίνει σε αυτήν την ενέργεια, όταν η σύμβαση που υπογράφεται υπάρχει εδώ και 50 χρόνια», σημείωσε και υπογράμμισε:

«Το ΤΠκΔ είναι ΝΠΔΔ και ο σκοπός του είναι κοινωνικός, είναι αρωγός στους ΟΤΑ, και αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη του το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Πάντως, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, «το ΤΠκΔ δε δίνει προς το παρόν κανένα δάνειο και αναμένει την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να πράξει αναλόγως».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου «πάγωσε» τη δανειοδότηση, όταν έκανε προσυμβατικό έλεγχο σε δάνεια που έχουν ζητήσει ο Δήμος Νίκαιας (αναχρηματοδότηση δανείου και επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής), ο Δήμος Πειραιά (για τον ίδιο λόγο) και ο Δήμος Λάρισας (για τη ΦΟΔΕΣΔΑ).

Μάλιστα, να σημειωθεί πως ήταν ο δήμαρχος Λάρισας Κώστας Τζανακούλης αυτός και ο οποίος έκανε την αποκάλυψη στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου, ως άμεσα θιγόμενος.

Ωστόσο, όταν η aftodioikisi.gr απευθύνθηκε σε αυτόν, προκειμένου να πάρει περισσότερες εξηγήσεις, την παρέπεμψε στον πρόεδρο του ΤΠκΔ.

Το υπουργείο Εσωτερικών

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, πάντως, σχολιάζοντας το θέμα της καθυστέρησης χορήγησης δανείων, το απέδιδαν σε λόγους κοινοβουλευτικής διαδικασίας, δηλ. στην καθυστέρηση στην ψήφιση του νόμου για το πρόγραμμα εξυγίανσης των ΟΤΑ, όπου εκεί θα επιλύεται και αυτό το ζήτημα.

Σύντομα, μάλιστα, αναμένεται η δημοσίευσή του στο ΦΕΚ.


Πηγή: αftodioikisi.gr