Οι φυλακές Διαβατών ή το Τουρκικό Προξενείο ίσως ήταν ο στόχος του 32χρονου μέλους της κουρδικής οργάνωσης «Ντεβ Σολ», ο οποίος σκοτώθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Θεσσσαλονίκη όταν εξερράγη μια χειροβομβίδα στο σπίτι-οπλοστάσιο όπου διέμενε. Ο 32χρονος θα μποροσούσε ακόμη να σχεδίαζε την μεταφορά όπλων σε συντρόφους του στην Τουρκία ή σε άλλη χώρα στο εξωτερικό, όντας απλώς ένας μεσάζων. Τα σενάρια είναι όλα ανοιχτά και οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με την υπόθεση προσπαθούν να βρουν την σωστή απάντηση.


Η φονική έκρηξη, που έφερε στο φως την υπόθεση σημειώθηκε στις 11 το βράδυ της Τρίτης, σε υπόγειο διαμέρισμα της οδού Υψηλάντου 27 στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα τον θάνατο του 32χρονου Κούρδου ενοίκου του, ο οποίος όπως διαπιστώθηκε ήταν μέλος της συγκεκριμένης οργάνωσης, η οποία έχει μετονομασθεί σήμερα σε «Μέτωπο Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος» (DΗΚΡ-C).

Στο διαμέρισμα βρέθηκαν ένας αντιαρματικός εκτοξευτής τύπου low, νάρκες, χειροβομβίδες, καλάσνικοφ, όπλο μάρκας «Scorpion», εκρηκτικές ύλες κ.ά.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν αιφνιδιαστεί από αυτά τα ευρήματα, αφού όπως λένε χαρακτηριστικά «πολλές φορές κατά το παρελθόν έχουν ανακύψει στοιχεία για παρουσία μελών της "Ντεβ Σολ" στη χώρα μας ή για σχέσεις της τουρκικής οργάνωσης με ελληνικές ένοπλες οργανώσεις. Ποτέ όμως δεν είχε βρεθεί οπλοστάσιο στην κατοχή οποιουδήποτε από αυτούς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν από τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ, ο 32χρονος είχε έρθει προ διετίας στη χώρα μας από την Τουρκία και είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο. Λίγους μήνες αργότερα αρχίζει να διαμένει στο διαμέρισμα της οδού Υψηλάντου, το οποίο όμως είχε ενοικιάσει εκ μέρους του 32χρονου ένα άλλο πρόσωπο, επίσης τουρκικής καταγωγής, ο οποίος πλήρωνε κάθε μήνα και τους διάφορους λογαριασμούς.


Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι «ο 32χρονος φέρεται να ανήκε στο πολιτικό σκέλος της DHKP-C και δεν αναζητούνταν ούτε από τις τουρκικές ούτε από τις διωκτικές αρχές άλλης χώρας. Δεν φαίνεται, μάλιστα, να συνδεόταν με οποιαδήποτε έκνομη πράξη. Επίσης δεν προκύπτει ότι είχε έρθει στην Ελλάδα κάποιο μέλος της οικογένειάς του, γι' αυτό και θεωρούμε κρίσιμη τη μαρτυρία του συμπατριώτη του, ο οποίος νοίκιασε το διαμέρισμα».


Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπήρχε σχέση του 32χρονου νεκρού Κούρδου με ζευγάρι συμπατριωτών του, το οποίο είχε συλληφθεί, τον περασμένο Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη για πλαστά έγγραφα και διαβατήρια, ενώ σε βάρος της γυναίκας εκκρεμούσε, όπως διαπιστώθηκε, ένταλμα σύλληψης των γερμανικών αρχών για συμμετοχή στην ίδια κουρδική οργάνωση, που θεωρείται από τους Γερμανούς αξιωματούχους ως τρομοκρατική.


Η γυναίκα κρατείται στις φυλακές Διαβατών και ύστερα από απόφαση του Αρείου Πάγου επίκειται η έκδοσή της στη Γερμανία. Με βάση αυτά τα στοιχεία οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο στόχος του Κούρδου να ήταν η επίθεση στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα για την απελευθέρωσή της.


Αντάρτικο πόλεων από το 1977

Η «Ντεβ Σολ» ιδρύθηκε το 1977 από την κομμουνιστική νεολαία της Κωνσταντινούπολης. Το πρόγραμμά της στηρίχθηκε στα γραπτά του Μαχίρ Τσαγιάν, ο οποίος σκοτώθηκε στις 30 Μαρτίου του 1972.


Η «Ντεβ Σολ» είναι μια οργάνωση «αντάρτικου των πόλεων». Η αναφορά στο μανιφέστο της οργάνωσης είναι χαρακτηριστική: «Η στρατιωτικοπολιτική δράση είναι ο μόνος τρόπος σύνδεσης με τον λαό. Ο μόνος δρόμος προς την επανάσταση είναι η κάννη του όπλου».


Πολλά μέλη της «Ντεβ Σολ» έχουν έλθει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μιλούν για 250 μέλη της οργάνωσης που δίνουν σταθερά «παρών» στη χώρα μας και κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα.
Οι Τούρκοι είχαν κατηγορήσει την Ελλάδα ότι ο ηγέτης της οργάνωσης, Ντουρσούν Καρατάς, περνάει πολλούς μήνες τον χρόνο στην Αθήνα και αφήνεται ανενόχλητος από τις ελληνικές διωκτικές αρχές.
Πηγή: tovima.gr