Ολοένα και αυξάνουν οι τάσεις φυγής των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πύλη, Europass, μόνοτο Σεπτέμβριο οι Έλληνες συμπλήρωσαν  12.560 ευρωπαϊκά βιογραφικά σημειώματα, όταν ο μέσος όρος όλων των προηγούμενων μηνών δεν ξεπερνά τις 7.000.

Όπως υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ. Παπανικολάου «η σχεδόν διπλάσια δραστηριότητα του Σεπτεμβρίου κρίνεται ανησυχητική λαμβάνοντας υπόψη πως η αύξηση αυτή δεν είναι προϊόν κάποιας καμπάνιας του europass όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες (π.χ. Πορτογαλία), αλλά της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εργασίας και στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα ελληνόπουλα».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο σύνολο του 2010 είχαν συμπληρωθεί 46.399 βιογραφικά σημειώματα, ενώ μόνο στους εννέα μήνες του 2011 ο αριθμός αυτός ανέρχεται στα 67.633 σημειώματα.

Βάσει των στοιχείων του europass o κ. Παπανικολάου διαπιστώνει επίσης κατακόρυφη αύξηση του αριθμού εκείνων που διαθέτουν πολλά χρόνια εργασιακής εμπειρίας και υποβάλλουν στη συγκεκριμένη πύλη τα βιογραφικά σημειώματά τους.

Τέλος, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, από τα στοιχεία προκύπτει πως η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στις πρώτες 10 χώρες της Ε.Ε. σε απόλυτο αριθμό συμπλήρωσης ευρωπαϊκών βιογραφικών παρά τον μικρό αναλογικά πληθυσμό της σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

«Στις αποσπασματικές και τυφλές φοροεισπρακτικές πρακτικές αλλά και στην παντελή έλλειψη αξιόπιστων μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας, η απάντηση των Ελλήνων νέων είναι η έξαρση των προσπαθειών τους για αναζήτηση μιας καλύτερης ευκαιρίας στην Ευρώπη και όχι μόνο», ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του.

TAGS