Τις προτάσεις της ΟΝΝΕΔ για την αναμόρφωση της στρατιωτικής θητείας που συνοψίζονται σε πέντε βασικούς άξονες, παρουσίασαν το απόγευμα ο πρόεδρος και στελέχη της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξη τύπου στην Αλεξανδρούπολη.
Η ανάλυση των προτάσεων έγινε από τον υπεύθυνο του τομέα Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Άρη Καλαφάτη, παρουσία και του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, ενώ όπως τονίσθηκε, η επιλογή της Αλεξανδρούπολης για τις ανακοινώσεις, έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα.

Ειδικότερα η ΟΝΝΕΔ προτείνει την εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας έως και το 26° έτος, με ταυτόχρονα κίνητρα για κατάταξη στο στράτευμα πριν την ένταξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Προκειμένου να καταστεί ιδιαίτερα ελκυστική η δεύτερη προοπτική, προτείνεται μειωμένη θητεία κατά ένα μήνα - από την κανονική - για όσους την επιλέγουν.

Εναλλακτικά, και όχι σωρευτικά με τη μείωση της θητείας, μπορεί να χορηγηθεί ως κίνητρο η εκπλήρωση του ημίσεως της θητείας πλησίον του τόπου κατοικίας ή επαυξημένος - συγκριτικά με τον κανονικό - αριθμός αδειών.

Η συγκεκριμένη πρόταση, σύμφωνα με την ΟΝΝΕΔ, μειώνει αισθητά το μέσο όρο ηλικίας στο στράτευμα, χωρίς να καταστρατηγεί την ελευθερία του νέου, παρέχοντάς του δυνατότητα επιλογής και ισχυρά κίνητρα για μία θητεία σε μικρή ηλικία, που ωφελεί τόσο τον ίδιο όσο και την πολιτεία.

Παράλληλα απαραίτητη προϋπόθεση για την υιοθέτηση της πρότασης, θεωρείται και η εναρμόνιση με το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συγχρόνως και με δεδομένες τις πρόσφατες εξαγγελίες για την επιβολή χρονικού ορίου στις σπουδές, η ΟΝΝΕΔ προτείνει την αναστολή του χρόνου φοίτησης για όσο διάστημα διαρκεί η στρατιωτική θητεία.

Επίσης προτείνεται η ποιοτική αναβάθμιση του περιεχομένου της θητείας, με περιορισμό της σε αμιγώς στρατιωτικά - επιχειρησιακά καθήκοντα και απεμπλοκή από τη διενέργεια αγγαρειών (που σχετίζονται με μαγειρεία και τουαλέτες κλπ).

Ακόμη, καθιέρωση ενιαίου ταχύρρυθμου - εντατικού εκπαιδευτικού προγράμματος στη μονάδα στην οποία θα εντάσσεται ο οπλίτης ανεξαρτήτως ειδικότητας, με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητάς του. Παράλληλα τονίσθηκε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στις τεχνικές αυτοάμυνας, στην άσκηση πυρ και κίνησης, αλλά και στην αποτελεσματική ανάπτυξη στο στίβο μάχης.

Η ΟΝΝΕΔ προτείνει επίσης την ενίσχυση των κοινωνικών κριτηρίων και του αισθήματος δικαιοσύνης στο στράτευμα, με την σύσταση ειδικής ανεξάρτητης αρχής, συνταγματικά κατοχυρωμένης, στην οποία θα ανατεθεί η απονομή ειδικοτήτων και ο καθορισμός των μεταθέσεων στις στρατιωτικές μονάδες καθώς και τη θεσμοθέτηση του Συνηγόρου του Οπλίτη, κατά τα πρότυπα του Συνηγόρου του Πολίτη, για καταγγελίες οπλιτών σχετικά με παραβατικές συμπεριφορές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ή δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης.

Επιπλέον, προτείνεται η μείωση της θητείας των Δοκίμων Εφέδρων Αξιωματικών κατά ένα μήνα και η πριμοδότησή τους με μόρια σε περίπτωση συμμετοχής σε μελλοντικούς διαγωνισμούς στα σώματα ασφαλείας.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα και την υγιεινή των στρατιωτικών χώρων, η ΟΝΝΕΔ προτείνει δημιουργία στρατοπέδων με υψηλή επάνδρωση και επαρκή συγκέντρωση στρατιωτικού προσωπικού, ολιγομελείς θαλάμους με χώρους υγιεινής (τουαλέτες - μπάνια) το πολύ ανά 8 άτομα, παρουσία υγειονομικού προσωπικού και ψυχολόγου εντός των στρατοπέδων, καθώς και τη λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας μέσω της εγκατάστασης καμερών στις στρατιωτικές μονάδες των παραμεθορίων περιοχών και ιδιαίτερα σε αυτές του Έβρου και των νησιών του ΒΑ και ΝΑ Αιγαίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
TAGS