Οι δικαστές «δεν λογοδοτούν ούτε στην Τρόικα, ούτε σε οποιοδήποτε άλλο εξωθεσμικό όργανο» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η μειοψηφία επτά μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), επικεφαλής της οποίας είναι η αρεοπαγίτης Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου. Υπενθυμίζεται, ότι η πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της Τρόικας στο Πρωτοδικείο Αθηνών και οι επαφές του προέδρου της ΕΔΕ Χαράλαμπου Αθανασίου με το κλιμάκιο, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, με αποκορύφωμα αυτή του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννη Αδαμόπουλου και της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Επίσης, η μειοψηφία υπογραμμίζει ότι «είχε καταστεί εκ των προτέρων γνωστό ότι ο λόγος, για τον οποίο η Τρόικα επισκέφθηκε τη διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, είναι για να "ελέγξει" την αιτία, για την καθυστέρηση της απορρόφησης των κονδυλίων, που είχαν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την μηχανοργάνωση του Πρωτοδικείου, καθυστέρηση που έχει επιπτώσεις στην ταχεία (από τεχνολογικής πλευράς) λειτουργία αυτού>>.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι δικαστές δεν «λογοδοτούν» ούτε στην Τρόικα, ούτε σε οποιοδήποτε άλλο εξωθεσμικό όργανο «προσπαθώντας να πείσουν για την ποιότητα ή για την αιτιολογία ή για την ποσότητα των αποφάσεών τους ή για την θεσμική ανεξαρτησία τους, ζητήματα για τα οποία η Τρόικα ουδεμία εξουσία έχει για να ασχοληθεί (ούτε ασχολείται)».

Επομένως, συνεχίζει η ανακοίνωση, «ουδεμία ανάγκη υπάρχει να ενημερώνουν οι δικαστές την Τρόικα, αναγνωρίζοντας έτσι σε αυτήν αρμοδιότητες που δεν έχει και δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ότι η Δικαιοσύνη «υπόκειται» στον έλεγχό της».

Ακόμη, επισημαίνουν, ότι ο πρόεδρος της Ένωσης, αρεοπαγίτης Αθανασίου, στην επίμαχη συνάντηση συμμετείχε αυτόκλητος, δηλαδή «χωρίς να έχει επίσημα προς τούτο κληθεί, όπως ο ίδιος δήλωσε, και χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει και να έχει λάβει τη συναίνεση των λοιπών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως επίσης, ουδεμία, ενημέρωση και συναίνεση των λοιπών μελών υπήρξε, για την έκδοση του επακολουθήσαντος δελτίου Τύπου της Ένωσης».

Μάλιστα, η μειοψηφία αναφέρει, ότι το επιχείρημα του κ. Αθανασίου προς δικαιολόγηση της ενέργειάς του, ότι «θα καθίσει στο τραπέζι με οποιονδήποτε, για να συζητήσει τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με προηγούμενες ενέργειές του, αφού ο ίδιος πρόσφατα δημιούργησε μεγάλο ζήτημα και εγκωμίαζε με γραπτές και προφορικές ανακοινώσεις του, τον τότε πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι οποίοι αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στην πρόσκληση, προς συζήτηση των προβλημάτων της Δικαιοσύνης, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαφάνειας της Βουλής, Επιτροπή, εξάλλου, η οποία αποτελεί θεσμικό όργανο του Κοινοβουλίου και όχι εξωθεσμικό όργανο, όπως η Τρόικα».

Τέλος, η μειοψηφία εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το ύφος του περιεχομένου της ανακοίνωσης της συντονιστικής επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, για την επίσκεψη της Τρόικας στο Πρωτοδικείο Αθηνών, καθώς και για τις προσβλητικές εκφράσεις και τα απαράδεκτα εις βάρος των δικαστών υπονοούμενα, τα οποία και αναμένουν να ανακαλέσουν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ