Το θέμα της εργασιακής εφεδρείας και το ενδεχόμενο εφαρμογής της στο δήμο Θεσσαλονίκης κυριάρχησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε κατά πλειοψηφία σχετικό ψήφισμα που κατέθεσε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης. Στο κείμενο του ψηφίσματος επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι ο δήμος είναι αντίθετος στην προκρούστεια λογική της εφεδρείας, ενώ γνώμονας για τη δράση του είναι η βελτίωση των υπηρεσιών και της καθημερινότητας του πολίτη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τάχθηκε κατά των οριζόντιων και επιβαλλόμενων από την κεντρική διοίκηση περικοπών, πρόσθεσε ωστόσο ότι αν βγει νόμος που θα επιβάλλει την εργασιακή εφεδρεία στους δήμους, θα τον εφαρμόσει.

Μίλησε για αναποτελεσματική δομή του δήμου και πρόσθεσε, ότι είναι αποφασισμένος να φτιάξει έναν δήμο που θα εξυπηρετεί τον δημότη και όχι τις ρουσφετολογικές προσλήψεις και τα συντεχνιακά συμφέροντα.

Σημείωσε ότι θα προχωρήσει με τη συνδρομή ειδικού συμβούλου στη σύνταξη οργανογράμματος και θα υπάρξει διαβούλευση με τα στελέχη του δήμου και τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ομάδα δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη», Κώστας Γκιουλέκας, τόνισε ότι το ψήφισμα της διοίκησης του δήμου περιγράφει την κατάσταση και δεν περιλαμβάνει την βασική διεκδίκηση που πρέπει να είναι να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση ότι ο δήμος δεν θα παραδώσει, αν του ζητηθεί, λίστα με εργαζόμενους σε εφεδρεία.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σύμβουλος για την κατάρτιση του οργανογράμματος «δεν θα μπει στο δημαρχείο».

Ο επικεφαλής του «Υπερκομματικού Δημοτικού Κινήματος Θεσσαλονικέων», Στέλιος Παπαθεμελής, επισήμανε ότι ο δήμος πρέπει να αντισταθεί στις απολύσεις των εργαζόμενων. Εκτίμησε ότι θα γίνουν εκλογές και ότι η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή η οποία θα σπάσει.

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη: Ανοιχτή πόλη» στήριξε τα αιτήματα των εργαζομένων, αλλά πρόσθεσε ότι χωρίς συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη των πολιτών και της Οικολογίας», Χρήστος Μάτης ανέφερε ότι αποστολή του δήμου δεν είναι να προσφέρει θέσεις εργασίας, αλλά υπηρεσίες στους πολίτες.

Προτάσεις ψηφίσματος που απορρίφθηκαν κατέθεσαν οι παρατάξεις «Ομάδα Δημιουργίας» και «Λαϊκή Συσπείρωση».

Από πλευράς των υπαλλήλων του δήμου, που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Ηλίας Μανουσαρίδης, ο οποίος ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο όχι ψήφισμα συμπάθειας και συμπαράστασης, αλλά απόφαση που θα ορίζει ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί και δεν θα τεθεί σε καθεστώς εφεδρείας και ότι θα μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι.

Η συνεδρίαση διεξήχθη σε κλίμα έντασης και δεν έλειψαν και οι χαρακτηρισμοί, ενώ χρειάστηκε να διακοπεί δύο φορές.