Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μείωσε τις δαπάνες της το πρώτο εννεάμηνο του 2011, σε ποσοστό που φθάνει περίπου το 47%, ανέφερε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, κατά την διάρκεια παρουσίασης οικονομικών στοιχείων.
Από την αρχή του χρόνου έως σήμερα, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, έχει σημειωθεί μείωση στις λειτουργικές δαπάνες της περιφέρειας σε ποσοστό 47,7%, ενώ ειδικότερα για την καταβολή ενοικίων, οι δαπάνες υποχώρησαν κατά το ένα τρίτο, σημειώνοντας μείωση, κατά 36,5%, συγκριτικά με πέρυσι.

Ακόμη πρόσθεσε, ότι από την αρχή του χρόνου, έχουν εκταμιευθεί για έργα, για μεταφορές μαθητών και λοιπές δαπάνες κάλυψης των υποχρεώσεων της Περιφέρειας περίπου 27 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, όπως σημείωσε ο Απόστολος Κατσιφάρας,«ενίσχυσαν τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες σε μια περίοδο οξύτατης οικονομικής κρίσης».

Επίσης ο περιφερειάρχης ανέφερε, ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν συγκρίνονται με τα αντίστοιχα του περσινού πρώτου εννιαμήνου πρώτον για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης και δεύτερον επειδή η αιρετή περιφέρεια ως καθολικός διάδοχος των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, παρέλαβε τα οικονομικά τους αποτελέσματα και τις υποχρεώσεις που όφειλε να αντιμετωπίσει, αφού στη διοίκηση η συνέχεια είναι κανόνας.

Επιστρέφοντας στο θέμα των δαπανών, ο Απόστολος Κατσιφάρας αναφέρθηκε στα χρήματα που δόθηκαν για κινητά τηλέφωνα των αιρετών, αλλά και των υπηρεσιακών παραγόντων, με μόνη εξαίρεση την Πολιτική Προστασία. Όπως είπε, το πρώτο εννεάμηνο του 2010 πληρώθηκαν για κινητά 50.638 ευρώ, ενώ το πρώτο εννεάμηνο του 2011 πληρώθηκαν για τον ίδιο λόγο, 14.462 ευρώ, με αποτέλεσμα να καταγραφεί μείωση της τάξεως των 36.175 ευρώ. Ακόμη πρόσθεσε, ότι στις προμήθειες υπήρξε μείωση της τάξης του 43,3%, ενώ στην υπερωριακή απασχόληση η μείωση των δαπανών έφτασε το 84,3%. Επίσης ανέφερε, ότι από την μείωση των υπηρεσιακών μετακινήσεων του προσωπικού προέκυψε εξοικονόμηση που ξεπερνά το 1,1 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή την παρουσίαση των στοιχείων ο Απόστολος Κατσιφάρας υπογράμμισε ότι «απέναντι στην κρίση δεν στεκόμαστε με κατεβασμένα χέρια, αλλά δίνουμε τη σκληρή μάχη»διότι όπως πρόσθεσε «αυτή είναι η μοναδική μας ελπίδα για να τα καταφέρουμε». Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις υπόλοιπες παρατάξεις που συγκροτούν το Περιφερειακό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι «είχαμε τη βοήθειά τους στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος και στην μείωση των δαπανών, εξηγώντας στην συνέχεια «ότι δεν ζητήσαμε εν λευκώ συναίνεση, αλλά συνεργασία κυρίως στην λειτουργία και τις αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής.»

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ