Πολυσέλιδη έκθεση για την κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων, παρέδωσε ο πρόεδρος της αρμόδιας 15μελούς Διακομματικής Επιτροπής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Λιντζέρης, στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο. Παράλληλα, η Επιτροπή, στην έκθεσή της, περιλαμβάνει και προτάσεις-βελτιώσεις του σωφρονιστικού συστήματος και των συνθηκών κράτησης.

Η Διακομματική Επιτροπή "για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας και των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων" συνεστήθη στις 15 Οκτωβρίου 2010, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Στο πλαίσιο του έργου της, η Επιτροπή επισκέφθηκε τις φυλακές Κορυδαλλού (ανδρικές, γυναικείες, ψυχιατρείο, νοσοκομείο κρατουμένων) και τις φυλακές Αυλώνα και Ελαιώνα, συνομίλησε με κρατούμενους και προσωπικό, και απέκτησε ιδία αντίληψη για την κατάσταση των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Επίσης, η Επιτροπή συζήτησε, πέραν των ειδικών θεμάτων της σωφρονιστικής πολιτικής, και θέματα της αντεγκληματικής πολιτικής (προληπτικά, νομοθετικά), όπως γενικότερα θέματα λειτουργίας του συνολικού μηχανισμού απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης (βραδύτητα δικαστηρίων, ποινικοποίηση κ.λπ.), αλλά και την ανάγκη συντονισμού Αστυνομίας-Δικαιοσύνης-Σωφρονιστικής Διοίκησης.

Στο εισηγητικό του σημείωμα ο κ. Λιντζέρης αναφέρει χαρακτηριστικά: "Στις μέρες μας τα προβλήματα στις ελληνικές φυλακές απορρέουν από τον υπερπληθυσμό των κρατουμένων σε σχέση με τις υφιστάμενες υποδομές (11.847 κρατούμενοι για 9.460 θέσεις, επίσημα στοιχεία από 1.6.2011), τον μεγάλο αριθμό αλλοδαπών (57%), τον μεγάλο αριθμό κρατουμένων για αδικήματα που έχουν σχέση με ναρκωτικά (34%) και τέλος τα φαινόμενα διαφθοράς εντός των φυλακών".

Η επιτροπή με την επίμαχη έκθεση πραγματοποιεί, μεταξύ των άλλων, και τις εξής προτάσεις: Να προβλεφθεί ηλεκτρονική "Κάρτα Υγείας", τουλάχιστον για τα λοιμώδη μεταδιδόμενα νοσήματα. Στην κάρτα αυτή θα εμπεριέχονται πληροφορίες για το χρόνο και το είδος της παρεχόμενης θεραπείας.


Επίσης, προτείνει δωρεάν παροχή σε όλους τους κρατούμενους όλων των αναγκαίων για την ατομική υγιεινή και καθαριότητα μέσων, σύγχρονες εγκαταστάσεις θέρμανσης, νερού, τακτικό και έκτακτο υγειονομικό έλεγχο από τα αρμόδια όργανα υπό την εποπτεία του δικαστικού λειτουργού, εκπαίδευση για όλους τους κρατούμενους και για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, θεσμοθέτηση ατομικής εκπαιδευτικής καρτέλας για κάθε εκπαιδευόμενο, όπου θα αποτυπώνονται η μαθησιακή πορεία και οι γνώσεις του, φοίτηση κρατουμένων σε ΣΔΕ εκτός φυλακής, ειδική μέριμνα για την εκπαίδευση νομίμων αλλοδαπών, ατόμων με ειδικές ανάγκες, κ.λπ., επαναφορά των Ελεύθερων Ανοικτών Πανεπιστημίων στις φυλακές, χρήση Η/Υ για εκπαιδευτικούς λόγους υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Ακόμη, η έκθεση προβλέπει τη διεύρυνση των όρων παροχής του βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ προς τους αποφυλακιζομένους και αναπροσαρμογή του ύψους του, καθώς και ειδικά προγράμματα ΟΑΕΔ μόνο για τους αποφυλακιζόμενους.