Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, παρουσία και των αρχών της μοναστικής πολιτείας και μοναχών, η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς.
Ο κ. Γιανουκόβιτς υπογράμμισε τις καλές σχέσεις τις μεγαλύτερης εκκλησίας της Ουκρανίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και επεσήμανε την ανάγκη να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία ανάμεσα στις Ορθόδοξες εκκλησίες. Τόνισε ότι η χώρα του παρακολουθεί και αναμένει με μεγάλες προσδοκίες την προετοιμασία της Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου, ευελπιστώντας ότι τα αποτελέσματά της θα έχουν θετικά αποτελέσματα στην Ουκρανική Ορθοδοξία.

«Για μας έχει μεγάλη σημασία η διαδικασία της ενότητας της Ορθοδοξίας γιατί χωρίς την πίστη δεν μπορούμε να φτιάξουμε δυνατό κράτος. Το Ουκρανικό κράτος δεν επεμβαίνει στην εσωτερική σφαίρα των Κανονικών ζητημάτων, όμως είναι έτοιμο να συμβάλει ουσιαστικά στο να ξεπεραστεί η διαίρεση μεταξύ των Ορθοδόξων της Ουκρανίας» τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος και συνέχισε :

«Θέλω να τονίσω, ότι στην Ουκρανία με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούμε επίσης και την ενίσχυση των αδελφικών επαφών μεταξύ του (Οικουμενικού) Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου της Μόσχας και ευελπιστούμε ότι θα έχει μια καλή επιρροή στην Ουκρανική Ορθοδοξία».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος εξήρε το ρόλο του κ. Βαρθολομαίου και εξέφρασε την ελπίδα του «για διεύρυνση της καρποφόρας συνεργασίες με τον Παναγιώτατο». Υπενθύμισε την επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στην Ουκρανία το 2008 και του ζήτησε να την επαναλάβει με την πρώτη ευκαιρία.

«Ξέρω ότι πάντοτε ενδιαφέρεστε για την Ουκρανία για την Ουκρανική Ορθοδοξία σας ευχαριστώ για την κατανόηση, τις προσπάθειες και τις προσευχές σας για την ενότητα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

«Εις στο πρόσωπο σας χαιρετίζω και ευλογώ όλον τον λαό της Ουκρανίας, του οποίου η μητέρα εκκλησία είναι η εκκλησία της Κωνσταντινούπολης Και η μητέρα έχει πάντοτε απεριόριστον αγάπη και στοργή για τα παιδιά της» τόνισε στην αντιφώνηση του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Ενθυμούμε με συγκίνηση την επίσκεψη μου, προ τριετίας, κατόπιν προσκλήσεως του προκατόχου σας, όταν (η εκκλησία σας) γιόρταζε τα 1020 χρόνια, από τότε που έλαβε τον Χριστιανισμό από την Κωνσταντινούπολη» υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος, καλωσορίζοντας στο Άγιον Όρος τον Ουκρανό Πρόεδρο.

«Όσον αφορά τας σχέσεις της Ουκρανίας με το Άγιον Όρος, πέραν του ιστορικού παρελθόντος, οι Ουκρανοί μοναχοί στο μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονος είναι Ιερός σύνδεσμος μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ουκρανίας. Σας ευχαριστούμε για την τιμητική επίσκεψη σας, που θα είναι για αυτούς τους μοναχούς μεγάλη χαρά και τιμή» πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε :

« Όπως γνωρίζετε και βλέπετε, στο Άγιον Όρος χωρούν όλοι. Και Έλληνες και Σλάβοι και Ρουμάνοι, όλοι. Εδώ βιώνεται η Οικουμενικότης και η Υπερεθνικότητης της Ορθοδοξίας».

Ο κ. Βαρθολομαίος κάλεσε τον Ουκρανό Πρόεδρο να τον επισκεφθεί στο Φανάρι, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Κωνσταντινούπολη, τον Δεκέμβριο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Ουκρανός Πρόεδρος παρακάθονται σε δείπνο που παραθέτει η πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους.