Από 2,5% για ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ μέχρι 40,3% για εισόδημα 150.000 ευρώ , είναι η συνολική φορολογική επιβάρυνση για μία οικογένεια με δύο παιδιά , από τις ρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας δέσμης των μέτρων που είναι υπό ψήφιση.
Αυτό αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του , το Υπουργείο Οικονομικών , " με αφορμή δημοσιεύματα, σχόλια, υπολογισμούς και παραδείγματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας " ,για τις επιβαρύνσεις δίδοντας παράλληλα στη δημοσιότητα πίνακες από τους οποίους προκύπτει η μέση συνολική επιβάρυνση των διαφόρων εισοδηματικών κατηγοριών, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Σύμφωνα με το υπουργείο στο ενδιάμεσο της κλίμακας, παρατηρείται πως η μέση επιβάρυνση για μία οικογένεια με δύο παιδιά και εισόδημα:

· 20.000 ευρώ είναι 11,1%,

· 30.000 ευρώ είναι 18,4%

· 50.000 ευρώ είναι 26,4%

· 100.000 ευρώ είναι 35%

· 150.000 ευρώ είναι 40,3%

" Στα δηλωμένα συνεπώς εισοδήματα διασφαλίζεται η αναλογικότητα και η εσωτερική δικαιοσύνη" υπογραμμίζει το Υπουργείο Οικονομικών .

Επισημαίνει ότι " το μεγάλο πρόβλημα της χώρας και της κοινωνίας μας και η άγρια αδικία που συντελείται σε βάρος των δηλωμένων εισοδημάτων είναι η απόκρυψη εισοδήματος, η φοροδιαφυγή και οι παραοικονομικές δραστηριότητες που εδώ και πολλές δεκαετίες αλλοιώνουν τα μακροοικονομικά, δημοσιονομικά και αναπτυξιακά δεδομένα της χώρας και έχουν οδηγήσει το κράτος αλλά και συνολικά την εθνική οικονομία σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και υπαρξιακό κίνδυνο".

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών , " στην ανατροπή αυτής της κατάστασης και στην διόρθωση αυτής της μεγάλης αδικίας κατατείνουν όλα τα διαρθρωτικά μέτρα που έχουμε λάβει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη σύλληψη μη δηλωμένων εισοδημάτων" . Τέτοια μέτρα , αναφέρει , που έχουν θεσπιστεί τους τελευταίους μήνες, είναι:

· η άρση του τραπεζικού απορρήτου

· η δημοσίευση των επωνυμιών και των ονομάτων των μεγάλων οφειλετών του δημοσίου

· η εντατική χρήση των τεκμηρίων

· το τέλος άσκησης επιτηδεύματος ή ελευθέρου επαγγέλματος, κοκ

" Όλα αυτά τα μέτρα θα κωδικοποιηθούν και θα συμπληρωθούν με την ψήφιση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, που θα είναι η αμέσως επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση .