Επέκταση του ωραρίου των δικαστηρίων κατά δύο ώρες και μείωση των διακοπών για τους δικαστές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα μέτρα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της Δικαιοσύνης που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, Μ.Παπαϊωάννου. Επίσης, η λύση των συναινετικών διαζυγίων θα γίνεται στο συμβολαιογραφικό γραφείο με κατάργηση της δεύτερης συζήτησης, που προβλεπόταν ως σήμερα.

Για την ποινική δίκη, ο υπουργός ανακοίνωσε, ότι καταργείται η υποχρεωτικότητα της διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ δίνεται η δυνατότητα αρχειοθέτησης των ανωνύμων αναφορών.

Στα μέτρα επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης, περιλαμβάνεται επίσης και ο επαναπροσδιορισμός του χρόνου των δικαστικών διακοπών, που θα μειωθεί καθώς στην Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος μεταξύ των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Ακόμη προβλέπεται η συγχώνευση περιφερειακών ειρηνοδικείων, τα οποία έχουν μικρή δικαστική ύλη.

Στον τομέα της μεταφοράς εκτός δικαστηρίων και της μείωσης της δικαστικής ύλης, πέραν της ανάθεσης σε συμβολαιογραφεία της λύσης των συναινετικών διαζυγίων ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι και στις κατ' αντιδικία διαδικασίες η έκδοση του διαζυγίου μπορεί να γίνεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο, αντί του Πολυμελούς, όπως γινόταν ως σήμερα.

Ο κ. Παπαϊωάννου επιτέθηκε, επίσης, με αυστηρή γλώσσα εναντίον του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Αδαμόπουλου, παρατηρώντας: «Εγώ δεν εκβιάστηκα ποτέ». Έσπευσε πάντως να προσθέσει ότι σε κάθε περίπτωση «με διάλογο θα καταλήξουμε στις διατάξεις».

Για την υπόθεση Siemens

«Είμαστε κοντά στο τέλος των διαπραγματεύσεων με την εταιρεία Siemens», ανακοίνωσε ο κ. Παπαϊωάννου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Όταν η υπόθεση κλείνει από την πλευρά της κυβέρνησης, κλείνει συνολικά» σχολίασε.

Με τις φράσεις αυτές ο υπουργός Δικαιοσύνης περιέγραψε την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει οριστικά την υπόθεση με την καταβολή αποζημίωσης από την πλευρά της γερμανικής εταιρείας και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης που θα περάσει από τη Βουλή.

Παπαϊωάννου: «Δεν δέχομαι εκβιασμούς από τους δικηγόρους»

Νωρίτερα, ο υπουργός απαντώντας στην προχθεσινή απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, με την οποία ζητούν γραπτή δέσμευσή του για τη μη μεταφορά δικαστηριακής ύλης στους συμβολαιογράφους δήλωσε ότι δεν επιδέχεται εκβιασμούς . Σε αντίθετη περίπτωση οι δικηγόροι θα προχωρήσουν σε πενθήμερη αποχή, όπως αποφάσισε η Ολομέλεια τους.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε: «Εγώ θέτω το πλαίσιο του διαλόγου. Τα ζητήματα λύνονται με διάλογο όχι με εκβιασμό. Όχι εκβιασμούς. Η Κυβέρνηση δεν εκβιάζεται, ούτε γραπτές δηλώσεις μετανοίας υπογράφω, που ανήκουν σε άλλες εποχές». Ακόμη, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ότι περιμένει τους δικηγόρους να έρθουν σε διάλογο.

Πηγή: in.gr/ΑΠΕ