Κατά των καταλήψεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την επιβίωση ορισμένων τμημάτων του, εκφράζονται οι πρυτανικές αρχές, οι κοσμήτορες και οι πρόεδροι των τμημάτων του Ιδρύματος. Το γεγονός ότι οι κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες, καθώς και οι υπηρεσίες επιτροπής ερευνών, δεν λειτουργούν από τις 12 Σεπτεμβρίου λόγω καταλήψεων στο κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου στη Μυτιλήνη, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στο ίδιο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, διαπιστώνουν σε σχετικό έγγραφό τους.

Επισημαίνουν δε, ότι η συνέχιση της κατάληψης του κτιρίου Διοίκησης, και μάλιστα από μία μικρή μειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων του Ιδρύματος (σήμερα από ένα μόνο τμήμα της Μυτιλήνης, τη στιγμή που τα υπόλοιπα 16 τόσο στη Μυτιλήνη όσο και σε όλα τα άλλα νησιά λειτουργούν κανονικά):

α) Έρχεται σε αντίθεση με την ομόφωνη θέση της τελευταίας συγκλήτου του Πανεπιστημίου αλλά και της συνόδου των πρυτάνεων, για τη σημασία της διασφάλισης ανοικτών και ενεργών πανεπιστημίων.

β) Έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της πλειοψηφίας των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου που επιλέγουν ένα Πανεπιστήμιο εν λειτουργία.

γ) Διασπά τελικά την πανεπιστημιακή κοινότητα, σε μία περίοδο που είναι απαραίτητο όλοι (φοιτητές, διοικητικοί, διδάσκοντες, ερευνητές), να αντιμετωπίσουν ενωμένοι τα πολλαπλά και σημαντικά προβλήματα που βρίσκονται μπροστά τους.

δ) Στρέφεται αντικειμενικά κατά του ίδιου του Πανεπιστημίου, αφού δημιουργεί πρώτα από όλα αδυναμία σύγκλισης των συλλογικών οργάνων και, παράλληλα, αναστέλλει ζωτικές λειτουργίες του, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο τώρα όσο και στο άμεσο μέλλον.

Ειδικά για τις καταλήψεις επισημαίνουν: "Θεωρούμε, ωστόσο, ότι η κατάληψη των κτιρίων του Πανεπιστημίου μας, δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αγώνα στη σημερινή συγκυρία, διότι, ενώ μπορεί να εκφράζει τη δίκαιη αντίθεσή μας στον νόμο και την κυβερνητική πολιτική, στρέφεται, ταυτόχρονα, ενάντια στην προσπάθεια που καταβάλλει το Πανεπιστήμιό μας να παραμείνει ενεργό, δυναμικό και σε λειτουργία παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει".

"Οι φοιτητές που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στα οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί η φοίτησή τους στην περιφέρεια, δεν πρέπει να αποθαρρυνθούν με νέα εμπόδια, αλλά να υποστηριχθούν από όλους με την καθημερινή λειτουργία του Ιδρύματος", προσθέτουν.

O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίων, ΠΟΣΔΕΠ, Ν. Σταυρακάκης, συγχαίρει τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης για την θέση που έχει κατακτήσει το Πανεπιστήμιο τους.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ειδική έκδοση "Times Higher Education" των "Times" του Λονδίνου, με την οποία δημοσιοποιήθηκε η κατάταξη των πανεπιστημίων του κόσμου για το έτος 2011-2012. Σε αυτήν την κατάταξη το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι το μοναδικό ελληνικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, που αφ' ενός διατηρήθηκε μέσα στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, αφ' ετέρου δεν ανέβηκε σημαντικά στις βαθμίδες κατάταξης από τις θέσεις 401-450 πέρυσι, στις θέσεις 276-300, φέτος.

Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Σταυρακάκης, αφού αναφέρεται στα προβλήματα και τις συνθήκες που εργάζονται οι πανεπιστημιακοί στην πατρίδα μας, ειδικά αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης καταλήγει:

"Αν ως χώρα θέλουμε το ελληνικό πανεπιστημιακό σύστημα να βρίσκεται σε συνεχή ανοδική πορεία και να συγκαταλέγεται στις διάφορες διεθνείς λίστες κατάταξης μεταξύ των καλυτέρων πανεπιστημίων, πολλά πρέπει να γίνουν και περισσότερα πρέπει να αλλάξουν, ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Οι ευθύνες είναι τεράστιες και τις επωμίζονται η πολιτεία, ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του, η κοινωνία, αλλά, κυρίως, οι άνθρωποι των πανεπιστημίων, και πιο συγκεκριμένα εμείς οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ατομικά και συλλογικά."

Η ανακοίνωση αυτή του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ κοινοποιήθηκε, εκτός από τα πανεπιστήμια και το υπουργείο Παιδείας, και στο γραφείο του πρωθυπουργού.