Έχουν τουλάχιστον έναν επιτραπέζιο ηλεκτρονικό υπολογιστή με γρήγορη σύνδεση στο ίντερνετ και ένα μινι laptop. Κατασκεύασαν δική τους ιστοσελίδα στο διαδίκτυο και έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν  την επικαιρότητα καθώς και να κάνουν upload πρώτοι τα εκκλησιαστικά νέα. Ακόμη και να κάνουν κύρηγμα μέσω Facebook. Θα μπορούσε να είναι ένα μίνι Ίντερνετ καφέ, αλλά είναι ένα... από τα high tech κατηχητικά στην Ελλάδα και ένα από τα εκατοντάδες πλέον sites της εκκλησίας! Το κέντρο νεότητας του ιερού ναού Ζωοδόχου Πηγής στα Κάτω Πατήσια για παράδειγμα βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία και έτσι οι μικροί ενορίτες ανάβουν κερί και... παίζουν pro (pro evolution soccer), ενώ οι ιερείς σερφάρουν στο Ίντερνετ για να βρουν πληροφορίες για το επόμενο κήρυγμα. Στο Ίντερνετ μπορεί να το βρει κανείς αν πληκτρολογήσει www.kathxhtikozp.gr.

Σήμερα όλες οι μητροπόλεις είναι... δικτυωμένες, έχουν δηλαδή τουλάχιστον ένα site στο Ίντερνετ. Οκτώ ραδιοφωνικοί σταθμοί της Εκκλησίας μεταδίδονται απευθείας και μέσω Διαδικτύου, ενώ ακόμη πιο... προχωρημένες είναι οι μητροπόλεις της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Διαθέτουν δύο τηλεοπτικούς σταθμούς, τους «tv4Ε» και «Λύχνος tv», που μεταδίδονται μέσω Διαδικτύου.

Οι ιερείςφαίνεται ότι ξεπερνούν πολλούς νέους στην «εμμονή»με τη νέα μόδα του Ίντερνετ, δηλαδή στα blogs. Ο πιο γνωστός blogger της Εκκλησίας είναι ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Στο ιστολόγιό του http: //mkka. blogspot. com γράφει σχεδόν καθημερινά για θέματα που αφορούν την Εκκλησία και όχι μόνο. Μάλιστα, απαντά ηλεκτρονικά στα posts που του στέλνουν όσοι διαβάζουν τα κείμενά του. Το παράδειγμά του έχουν ακολουθήσει αρκετοί ιερείς. Ο π. Θεμιστοκλής Μπαζός, εφημέριος του ιερού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κοιλάδας, έχει δημιουργήσει δύο blogs: το προσωπικό του (http://eyaggelistria. blogspot. com), όπου αναρτά τις απόψεις του για εκκλησιαστικά θέματα και κοινωνικά θέματα, και του ναού http://enorikoilad. blogspot. com/ «Άγια» newsletters .Τάση που βρήκε μιμητές όλους τους μητροπολίτες που πλέονκάνουν το καθιερωμένο κήρυγμα της Κυριακής και από τα blogs τους.

«Ιερά» videos και προφίλ στο Facebook

Την πιο πλούσια ιστοσελίδα σε πληροφορίες και υλικό διαθέτει η Μητρόπολη Δημητριάδος. Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος εδώ και χρόνια καλλιεργεί το προφίλ του ιεράρχη που βρίσκεται κοντά στη νεολαία και προσπαθεί να επικοινωνήσει με κάθε τρόπο με τους πιστούς.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν πλέον οι μητροπολίτες και οι ιερείς των ενοριών στις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες είναι ότι σε αρκετές μητροπόλεις και εκκλησίες υπάρχει και συγκεκριμένη θέση υπευθύνου γραφείου Διαδικτύου. Στη Μητρόπολη Βέροιας, για παράδειγμα, υπεύθυνος για τη διαχείριση της ιστοσελίδας www. imverias. gr και για το υλικό που δημοσιεύεται είναι o Αρχιμανδρίτης Παλαμάς Κυριλλίδης που έχει σπουδάσει Πληροφορική στην Ελλάδα και την Αγγλία.

Ταυτόχρονα ολοένα και περισσότεροι ιερείς και μητροπολίτες διατηρούν προφίλ στο Facebook και λογαριασμό (για πιο προχωρημένους) στο Twitter. Μεμια απλή αναζήτηση οποιοσδήποτε πιστός μπορεί να έρχεται σε επαφή μέσω διαδικτύου με τους αρχιερείς της Εκκλησίας και να βλέπει τις απόψεις τους για την ελληνική πραγματικότητα.
 
Ειδησεογραφικά και… εκκλησιαστικά sites

«Οι εποχές και οι απαιτήσεις αλλάζουν και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δώσουν νέα προοπτική στην εκκλησία και να βοηθήσουν παράλληλα στη διάδοση του λόγου του Θεού και σε νεαρές ηλικίες» υποστηρίζουν οι ιερείς μέσα από τις ιστοσελίδες τους. Ωστόσο, η Εκκλησία και οι εξελίξεις στα ενδότερά της φαίνεται ότι παρουσιάζει και ιδιαίτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον καθώς δεκάδες είναι και τα sites των οποίων το περιεχόμενο κινείται αποκλειστικά γύρω από τις εξελίξεις στα τα της Εκκλησίας.

Ενημερωτικά sites όπως το amen.gr, romfeas,gr, agiorgitikovima.gr αποτελούν βασική πηγή πληροφόρησης για τα media καθώς και για την ίδια την Εκκλησία σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις και τις θέσεις των ιερέων στα ελληνικά τεκταινόμενα. Η αναγνωσιμότητά τους μάλιστα αυξάνεται καθημερινά με γοργούς ρυθμούς.