Οι εικόνες απείρου... ξύλου σε πολίτες και χημικών ακόμα και μέσα σε σταθμούς του Μετρό που επαναλαμβάνονταν με «ευλάβια» από τους άνδρες των ΜΑΤ σε κάθε μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας φαίνεται ότι εκτός από την κατακραυγή της κοινωνίας προκάλεσαν τελικά και τον "αποκεφαλισμό" του διοικητή των ΜΑΤ.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Παπουτσής, προχώρησε χτες σε ανασχηματισμό καίριων θέσεων της ΕΛ.ΑΣ. μετατίθετοντας στη διεύθυνση χειρισμού κρίσεων του αρχηγείου τον διοικητή των ΜΑΤ, ΣΤ. Κοζυράκη, ενώ τη θέση του παίρνει ο αστυνομικός διευθυντής, Θεόδωρος Κούτσιαρης.

Οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς πολιτών από άνδρες των ΜΑΤ, οι εικόνες ντροπής με αιμόφυρτους πολίτες στο Σύνταγμα, οι σοβαροί τραυματισμοί δημοσιογράφων (ο Μανώλης Κυπραίου έχασε την ακοή του, ενώ στα τελευταία επεισόδια η φωτορεπόρτερ Τατάνια Μπόλαρη ξυλοκοπήθηκε) και η κατακραυγή των εργαζομένων του Μετρό για χρήση χημικών μέσα στους σταθμούς οδήγησαν αναπόφευκτα στην... «δυσμενή» μετάθεση του κ. Κορυζάκη.

Παράλληλα, απομακρύνεται από τη θέση του διοικητή των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ ο ταξίαρχος Γιώργος Σταύρακας, που μετατίθεται στην αστυνομική ακαδημία ως βοηθός διευθυντή. Στη θέση του, τοποθετείται ο ταξίαρχος Ευάγγελος Βενέτης, ο οποίος ήταν διοικητής στην αστυνομική διεύθυνση Αρκαδίας.

Οι έκτακτες απομακρύνσεις του τελευταίου από τις μάχιμες υπηρεσίες  έχουν να κάνουν με την αλλαγή επιχειρησιακού σχεδιασμού, τη δυσαρέσκεια για τα επεισόδια στο Σύνταγμα αλλά και τον "εσωτερικό" πόλεμο μεταξύ ανώτατων αξιωματικών ενόψει τακτικών κρίσεων και πιθανής ή όχι αλλαγής στην κεφαλή της ΕΛ.ΑΣ. τον προσεχή Νοέμβριο, όπου λήγει η θητεία του Λευτέρη Οικονόμου.

Σπουδαίο ωστόσο ρόλο στον αποκεφαλισμό του διοικητή της ΔΙΑΣ έπαιξε και η ραγδαία αύξηση της εγληματικότητας στην Αττική με την ομάδα ΔΙΑΣ να χρήζει αλλαγής επιχειρησιακού σχεδιασμού.

 

Αναστασία Γαλάνη