Για τουλάχιστον μία ακόμα εβδομάδα, ως τις 19 Οκτωβρίου, θα παραμείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων πόλεων, αφού παρά την εισαγγελική παρέμβαση, αλλά και την επιδείνωση της κατάστασης από τη συσσώρευση απορριμμάτων την τελευταία εβδομάδα, οι εργαζόμενοι στους ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μάλιστα, έπειτα από απόφαση της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής στον ΧΥΤΑ Φυλής, ενισχύεται η περιφρούρηση των ΧΥΤΑ όλης της χώρας από τους εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας των δήμων, έτσι ώστε να αποτραπεί κάθε προσπάθεια αποκομιδής των σκουπιδιών.

Επίσης, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να επεκτείνουν τις κινητοποιήσεις τους με την κατάληψη, όχι μόνο των δημοτικών γκαράζ και Δημαρχείων, αλλά και νευραλγικών υπηρεσιών των δήμων, όπως πολεοδομιών, ληξιαρχείων, αλλά και ΚΕΠ.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν έως τις 19 Οκτωβρίου, ημέρα της πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Εξάλλου, το Σάββατο, 15 Οκτωβρίου, σε συνεννόηση με 23 δευτεροβάθμιες υπηρεσίες του Δημοσίου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετάσχει στο Πανδημοσιοϋπαλληλικό Συλλαλητήριο.

Στο μεταξύ, έκκληση απευθύνει η εκτελεστική επιτροπή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) προς τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση για την αναστολή των κινητοποιήσεών τους «επιδεικνύοντας έτσι υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και σεβασμό στη δημόσια υγεία», ενώ ζητά συνάντηση για τα θέματα που απασχολούν τους εργαζομένους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Η ΠΕΔΑ, σε ανακοίνωσή της, δηλώνει πως σέβεται τις διεκδικήσεις των εργαζομένων του χώρου και αναγνωρίζει τις σημαντικές απώλειες στα εισοδήματα των εργαζόμενων στην Αυτοδιοίκηση, λόγω των δύσκολων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και σταθεροποίησης της χώρας και εκφράζει την αλληλεγγύη της προς αυτούς.

Επιπλέον, προτείνει για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας, οι εργαζόμενοι που τυχόν κριθεί ότι πλεονάζουν σε φορείς της Αυτοδιοίκησης να αναδιαταχθούν σε δήμους, που αντικειμενικά έχουν μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό.

Μπακογιάννη: «Η ΠΟΕ - ΟΤΑ να ανοίξει το ΧΥΤΑ Φυλής»

Έκκληση στους εργαζομένους στην αυτοδιοίκηση και κυρίως στην ΠΟΕ-ΟΤΑ να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να ανοίξουν άμεσα τον ΧΥΤΑ φυλής απηύθυνε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Με τη συνέχιση της κατάληψης αδικούν τους εαυτούς τους και βλάπτουν τη δημόσια υγεία», δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας η οποία επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι με τη στάση τους στο θέμα των σκουπιδιών οδηγούν τους κατοίκους της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου σε απόγνωση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ