"Έκρηξη" στον τουρισμό προς τα Δωδεκάνησα προκάλεσε η άρση της βίζας για τους Τούρκους, κατόχους πράσινων (υπηρεσιακών) διαβατηρίων.

Τεσσερισήμισι χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη Ρόδο και την Κω, στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 2010, σύμφωνα με στοιχεία του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου DHA.

Η άρση της βίζας από την Ελλάδα για τους Τούρκους πολίτες, που διαθέτουν τα λεγόμενα πράσινα διαβατήρια, προκάλεσε συνωστισμό στα φέρι-μπωτ, που ξεκινούν από τη Μαρμαρίδα της Τουρκίας, προς τη Ρόδο και από τα Δίδυμα της Μιλήτου προς την Κω.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο, από τη Μαρμαρίδα και τα Δίδυμα είχαν περάσει, αντίστοιχα, με φέρι-μπωτ προς τα Δωδεκάνησα μόνο 1.350 άτομα, για τουριστικούς ή για επαγγελματικούς λόγους.

Ο υπεύθυνος ενός από τα μεγαλύτερα τουριστικά πρακτορεία στη Μαρμαρίδα δήλωσε ότι: "Μόλις δόθηκε η άδεια στους Τούρκους κατόχους πράσινων διαβατηρίων να μην βγάζουν βίζα, αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός αυτών που θέλουν να περάσουν απέναντι. Από την εξέλιξη αυτή ευνοήθηκε αρκετά ο ελληνικός τουρισμός. Για το μπαϊράμι (μέσα Νοεμβρίου) έχουν, ήδη, αρχίσει να γίνονται κρατήσεις στα πλοία για Ρόδο και Κω".