Επίσημη πρόβα του νόμου περί ασύλου έγινε την Τρίτη στο πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου μετά από ακραία περίπτωση «ομηρείας» καθηγητών από φοιτητές οι οποίοι δεν τους άφηναν να βγουν από τα γραφεία τους έως ότου ικανοποιηθούν αιτήματα σχετικά με την εξεταστική περίοδο, κλήθηκε τελικά η αστυνομία. Η ιστορία έχει πολλά στοιχεία γνώριμα: ομάδα φοιτητών μπήκε στο γραφείο καθηγητών του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου Κρήτης και απαίτησε να μην χαθεί η εξεταστική περίοδος αλλά να βρουν οι καθηγητές τρόπο να τη σώσουν. Οι καθηγητές αρνήθηκαν και οι φοιτητές τούς έκλεισαν στο γραφείο τους απαγορεύοντάς τους να βγουν. Η ομηρεία αυτή διήρκησε από τη μία περίπου το μεσημέρι μέχρι τις διόμυσι τα ξημερώματα της Τρίτης, ενώ στην διάρκειά της δεν επιτράπηκε στους καθηγητές ούτε καν να βγουν από το γραφείο τους για να πιουν νερό ή να πάνε στην τουαλέτα.

Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι καθηγητής που τελικά δεν άντεξε το ιδιότυπο αυτό βασανιστήριο σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε την αστυνομία και τον εισαγγελέα της περιοχής. Η αστυνομία πήγε, μπήκε κανονικά μέσα στο πανεπιστήμιο αλλά με παρέμβαση του πρύτανη κ. Ευρ. Στεφάνου δεν συνέλαβε κανέναν αλλά απλά έμεινε στο χώρο για να τον περιφρουρήσει. Οι φοιτητές όπως ήταν φυσικό αποχώρησαν, άφησαν τους καθηγητές τους να φύγουν, ενώ ακολούθησαν βραδυνές διαβουλεύσεις προκειμένου να μην οδηγηθούν καποιοι από αυτούς στο… κελί.

Ωστόσο ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση της ελεύθερης πρόσβασης των καθηγητών στο γραφείο τους.

Να σημειωθεί ότι το τμήμα Φυσικής του πανεπιστημίου Κρήτης είναι από τα καλύτερα τμήματα σε πανευρωπαϊκο επίπεδο σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης του που έγινε πρόσφατα.


Πηγή: tovima.gr