Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις διαρκείας (συγκεντρώσεις, καταλήψεις, εκδηλώσεις ενημέρωσης, απεργίες) σε όλη την Ελλάδα, προχωρά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε συντονισμό με τα σωματεία εργαζομένων στον πολιτισμό και σε όλο τον δημόσιο τομέα, ενώ θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη και την Πέμπτη μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με ανακοίνωσή του, ζητά να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο "Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις, που δημοσιοποιήθηκε από την κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντάς το ως νομοσχέδιο της φτώχειας και της διάλυσης του δημόσιου τομέα.

Παράλληλα, καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ να εξασφαλίσει άμεσα την εξαίρεση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τη διαθεσιμότητα και την εφεδρεία (όπως εξαιρέθηκαν οι κλάδοι της υγείας και της παιδείας).

Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρει η ανακοίνωση, θα είναι υπεύθυνη για την αναγκαστική απόλυση δεκάδων επιστημόνων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και για τη διάλυση της προστασίας των μνημείων με όλες τις συνέπειες.