Την προκήρυξη δύο ακόμη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων που θα ξεκινήσουν νωρίτερα, από μεθαύριο Παρασκευή έως και την Τρίτη, αποφάσισε σήμερα σε συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά οι τελωνειακοί υπάλληλοι προχωρούν σε 10ήμερη απεργία, καθώς ήδη είχαν προκηρύξει τρεις 48ωρες απεργίες που θα ξεκινούσαν από την Τρίτη 18 Οκτωβρίου.
Η νέα απεργία σύμφωνα με την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Τελωνειακών αποφασίστηκε λόγω της επίσπευσης της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για το μισθολόγιο-βαθμολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία. Η 10ήμερη απεργία των τελωνειακών προκαλεί έντονους φόβους ότι θα δημιουργηθούν ελλείψεις στην αγορά καθώς και φαινόμενα κερδοσκοπίας με τις τιμές των καυσίμων. Σημειώνεται ότι από τις 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει και η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο.

Παρέμβαση Χρυσοχοΐδη – Βενιζέλου ζητά ο ΣΕΠΕΕ

Σε εκτροχιασμό των εξαγωγών, με ολέθριες συνέπειες τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την οικονομία, θα οδηγήσουν οι πέντε κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελωνειακών υπαλλήλων από τις 14 Οκτωβρίου, όπως υποστηρίζει η διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής - Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ).

Με επείγουσα επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η διοίκηση του ΣΕΠΕΕ ζητά την παρέμβασή τους για αναστολή των κινητοποιήσεων. Υπενθυμίζει ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα του κλάδου ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας, που πραγματοποιεί εξαγωγές 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, είναι η ταχύτητα παράδοσης των προϊόντων τους.

Ωστόσο, οι κινητοποιήσεις θα οδηγήσουν σε μεγάλες καθυστερήσεις εκτέλεσης των προγραμματιζόμενων παραγγελιών με κινδύνους ακυρώσεων και απώλειας πολλών εκατομμυρίων συναλλάγματος.

«Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας, όπου οι εξαγωγές αποτελούν μονόδρομο για την επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου η απόφαση των Τελωνειακών υπαλλήλων για 10ήμερη συνεχιζόμενη απεργία θα οδηγήσει μαθηματικά τις εξαγωγές σε εκτροχιασμό. Σε συνδυασμό δε με τις προγραμματιζόμενες απεργίες των Λιμενικών υπαλλήλων, των βυτιοφόρων οχημάτων και άλλων επαγγελματικών ομάδων η κατάσταση για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις γίνεται εκρηκτική», υπογραμμίζει ο ΣΕΠΕΕ και απευθύνει έκκληση για μεσολάβηση των αρμόδιων υπουργών προκειμένου να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις.