Δηλώσεις περί ανεξάρτητης Θράκης έκανε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες, σε ομιλία του άφησε αιχμές κατά του κράτους της Αθήνας για εγκατάλειψη του νομού, απειλώντας (!) μάλιστα ότι σε περίπτωση που γίνουν κέντρα υποδοχής παρανόμων μεταναστών, η Ελλάδα θα χάσει τον ακριτικό νομό! Σε ομιλία του, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ισχυρίστηκε ότι η Θράκη μπορεί να σταθεί και ως ανεξάρτητο κράτος διότι «είναι ανάμεσα σε δύο ηπείρους. Γιατί η Θράκη βρίσκεται ταυτόχρονα ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες έχουν διαφορετικούς πολιτισμούς και βέβαια η Θράκη έχει όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία μπορούν να σταθούν μέσα σε ένα πλαίσιο ανεξάρτητου στίγματος, επίσης στο χάρτη, για να μπορέσει αυτό το κομμάτι του ελλαδικού χώρου να αναπτύξει όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία χρειάζεται ένα ανεξάρτητο κράτος».

Όπως είναι φυσιολογικό, το κοινό «πάγωσε», αλλά ο κ. Λαμπάκης δεν σταμάτησε εκεί, αφού προειδοποίησε την Αθήνα να μην κάνει κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών, ειδάλλως θα χάσει τη Θράκη. «Εσείς, εκεί στην Αθήνα, να μην σκέφτεστε να κάνετε κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών όλο τον Έβρο, γιατί -αν γίνει αυτό- θα χάσετε το πολυτιμότερο κομμάτι της Ελλάδας που λέγεται Θράκη, που λέγεται Έβρος. Γιατί αν συμβεί αυτό, εμείς εδώ στη Θράκη θα αρχίσουμε να βλέπουμε πράγματι ως μόνη οντότητα και δυναμική ανάπτυξης μόνη τη Θράκη και μόνους τους Θρακιώτες και αυτό είναι παρά πολύ κακό γενικότερα για την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ανέπτυξε και τις ιστορικές και γεωγραφικές του γνώσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή η Θράκη, η οποία κάποτε έφτανε από την Κωνσταντινούπολη, μέχρι το Μόναχο, κάπου εκεί στη Βαυαρία. Σήμερα είναι συρρικνωμένη σε τρεις νομούς και σε τρεις πόλεις. Βέβαια, και μην το θεωρήσετε αυτό ως απειλή αν τη δείτε στο χάρτη αυτή τη Θράκη, θα δείτε ότι είναι μία ολοκληρωμένη μονάδα ως οντότητα, η οποία μπορεί να έχει πολιτική αίσθηση, οικονομική ανεξαρτησία και μία δυναμική σε πάρα πολλά πεδία. Αν καθίσουμε και τα αναπτύξουμε ένα προς ένα, είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα τρομάξουν».

Όντως τρόμαξαν όλοι, από τις απόψεις του κ. Λαμπάκη...

Tα... μάζεψε ο δήμαρχος

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, μίλησε στον Real FM για τις επίμαχες δηλώσεις του. Ο κ. Λαμπάκης σημείωσε ότι «δεν είπα πως θα την κάνω εγώ ανεξάρτητη», προσθέτοντας ότι «αυτό κινδυνεύει να γίνει με οικονομική υποδούλωση».

«Αν συνεχιστεί η εγκατάλειψη της Θράκης από την Αθήνα, όσοι θέλουν να πέσουν πάνω στη Θράκη, θα το κάνουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης επεσήμανε ότι έκανε αυτές τις δηλώσεις «ώστε να με προσέξει η Αθήνα και να αναδείξω τον πολύπαθό τόπο, τον Έβρο».

Η επίμαχη ομιλία του δημάρχου Αλεξανδρουπολης