Το εκθεσιακό κέντρο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των 16 πρώτων δημόσιων ακινήτων σημαντικής αξίας που θα πωληθούν άμεσα. Στην ουσία, πρόκειται για κτίριο-  φιλέτο έκτασης 180 στρέμματων στο κέντρο της πόλης, που φιλοξενεί εκτός από τα περίπτερα της ΔΕΘ, το Παλέ ντε Σπορ, τον Πύργο του ΟΤΕ, εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3, και τα συνεδριακά κέντρα «Ιωάννης Βελλίδης» και «Νικόλαος Γερμανός».

Το θέμα αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αφού ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είναι κάθετα αντίθετος με το σχέδιο, ενώ διαφωνούν πλήρως και οι διοικήσεις της ΔΕΘ και της Helexpo. «Το ακίνητο της ΔΕΘ δεν ανήκει στο Δημόσιο αλλά στην πόλη και, αν το κράτος θέλει να πουλήσει ακίνητα, ας βρει άλλα σημεία και όχι την καρδιά της Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος αιφνιδιάστηκε από την πληροφορία, επισημανε ακόμη ότι τα 17 από τα 180 στρέμματα, περίπου το 10%, ανήκουν στο δήμο, ο οποίος είναι «κάθετα αντίθετος» με οποιαδήποτε αξιοποίηση ερήμην της πόλης.


Ωστόσο, οι διαδικασίες της πώλησης προχωρούν γοργά με αποτέλεσμα ήδη, για την αξιοποίηση του ακινήτου της ΔΕΘ να έχει οριστεί σύμβουλος που άρχισε να δουλεύει από την περασμένη Τρίτη. Το ερώτημα είναι τι είδους αξιοποίηση επιδέχεται μια έκταση που σήμερα αποτελεί εκθεσιακό κέντρο. Αλλά και για το μέλλον, αν και όταν «μετακομίσει» η ΔΕΘ στη Σίνδο ή αλλού, όπου θα κατασκευαστούν νέες εκθεσιακές εγκαταστάσεις, οι εξαγγελίες των τελευταίων κυβερνήσεων, αλλά και η πρόθεση των τοπικών φορέων και παραγόντων ήταν να δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο σημείο μητροπολιτικό πάρκο, ώστε να ενισχυθεί η «πράσινη υποδομή» του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Φυσικά, η προοπτική της αξιοποίησης, και μάλιστα σε καιρό μείζονος οικονομικής κρίσης, απέχει πολύ από τη λογική του μητροπολιτικού πάρκου, καθώς η αξία του συγκεκριμένου ακινήτου είναι τόσο μεγάλη, που μόνον η οικοδόμησή του ή η χρήση του σε «βαριές» λειτουργίες, όπως είναι -για παράδειγμα- τα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα, μπορούν να δικαιολογήσουν μια μεγάλη επένδυση κι επομένως σημαντικά οικονομικά οφέλη για το κράτος.

Ωστόσο, η ενημέρωση της διοίκησης της ΔΕΘ γύρω από το μείζον αυτό ζήτημα είναι περιορισμένη. Ενδεχομένως η επίσημη ενημέρωση να γίνει αύριο, στη συνάντηση που θα έχουν στην Αθήνα οι διοικήσεις όλων των ΔΕΚΟ της χώρας με τον ειδικό γραμματέα ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργο Κυριακό. Μια συνάντηση που επρόκειτο να γίνει χτες, αλλά αναβλήθηκε λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων του υπουργείου.Πηγή: aggelioforos.gr
TAGS