Την ώρα που τα κρατικά ταμεία στενάζουν και η εισροή ρευστού - μέσω των αποκρατικοποιήσεων και της πώλησης δημόσιας περιουσίας- αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η κυβέρνηση βάζει λουκέτο, παρά το πωλητήριο, στη Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδος «ΣΕΚΑΠ» Α.Ε. Έτσι λοιπόν με άδεια χέρια θα μείνουν οι επίδοξοι «μνηστήρες» της γνωστής καπνοβιομηχανίας της Ξάνθης αφού η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο, λίγο πριν αυτό αποκρατικοποιηθεί.

Παρά τις διαταγές της τρόικας για επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων, ο αρμόδιος υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος ακολουθεί τη δική του γραμμή, αποφασίζοντας να κλείσει τη βιομηχανία αφήνοντας κυριολεκτικά στον αέρα μία συμφωνία που θα επέφερε χιλιάδες ευρώ στο κράτος και θα έδινε «ανάσα» στην τοπική αγορά εργασίας.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε γνωστοποιηθεί ότι η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ), που έχει ποσοστό 50,36% στη ΣΕΚΑΠ Α.Ε, προκήρυξε διαγωνισμό για τη πώληση του μεριδίου της στον οποίο προκρίθηκαν επτά εταιρείες:

1. Adris Grupa D.D. (Κροατία)
2. British American Tobacco (BAT) (Μεγ. Βρετανία)
3. Bommidala Enterprises Pvt. Ltd (Ινδία)
4. Ηλίας Παπαδόπουλος Α.Ε.
5. Imperial Tobacco Group Plc (Μεγ. Βρετανία)
6. KT&G Corporation (Ν. Κορέα)
7. SEBA Group (Τουρκία)

Και ενώ ο διαγωνισμός βρισκόταν στη τελική φάση και η διαδικασία πώλησης της καπνοβιομηχανίας εξελισσόταν ικανοποιητικά, η ΑΤΕ αποφάσισε αιφνιδιαστικά να σταματήσει τη χρηματοδότηση με αποτέλεσμα η βιομηχανία να οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο, γεγονός που αναμφισβήτητα θα αποκρούσει οποιοδήποτε ξένο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί.

Η κίνηση αυτή, μεταξύ άλλων, αναμένεται να στείλει στην ανεργία τους 300 εργαζόμενους και να επιφέρει δραματικές συνέπειες στην ήδη επιβαρυμένη αγορά εργασίας της ακριτικής πόλης.

Σχετική επιστολή για το θέμα απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ, Αλέξανδρος Κοντός.

Ακολουθεί η επιστολή:

«ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2011

 
Προς: Τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης
              και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
                                
 Κοινοποίηση: Γενικό Γραμματέα  Δημοσιονομικής
                           Πολιτικής κ.Ηλία Πεντάζο
                         

Κύριε Υπουργέ,
 
Η ΣΕΚΑΠ Α.Ε. είναι μία σιγαρετοβιομηχανία  μετοχικού ενδιαφέροντος της Αγροτικής Τράπεζας και συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας μας, η οποία απασχολεί 300 εργαζόμενους, κατέχει σημαντικό μερίδιο στην κατανάλωση τσιγάρων στην ελληνική αγορά και δραστηριοποιείται στην Ξάνθη, όπου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή της περιοχής. 
Η εταιρεία, λόγω των συνεχών αυξήσεων στον φόρο κατανάλωσης των τσιγάρων αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα η ΑΤΕ να αποφασίσει την ιδιωτικοποίησή της μέσω της διάθεσης των μετοχών που κατέχει.
Οι σχετικές διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση προχωρούν με πολύ ικανοποιητικό τρόπο κι έχει εκδηλωθεί σοβαρό ενδιαφέρον από πολυεθνικές εταιρείες του καπνικού τομέα για την αγορά των μετοχών της ΣΕΚΑΠ.
Ωστόσο, μόλις δύο μήνες πριν την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας ιδιωτικοποίησής της, λόγω προσωρινών προβλημάτων ρευστότητας η εταιρεία οδηγείται σε διακοπή της λειτουργίας με ορατό τον κίνδυνο την απώλεια του μεριδίου της στην αγορά και την απώθηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών.    


Αντιλαμβάνεστε, ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για την ίδια την εταιρεία, θα προκαλέσει μείζον οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα στη Θράκη, αλλά και θα στείλει το μήνυμα εντός κι εκτός των συνόρων της χώρας ότι η κυβέρνηση κινείται ενάντια στην εκδήλωση ξένου ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Κατόπιν αυτών, σας παρακαλώ άμεσα να δώσετε λύση στο πρόβλημα της ΣΕΚΑΠ, διότι σε διαφορετική περίπτωση αναλαμβάνετε την ευθύνη των όποιων συνεπειών από την καθυστέρηση ή την αδιαφορία σας στη λήψη των σχετικών αποφάσεων.
 
 
  
                                                                                                              Με τιμή

                                                                                                     Αλέξανδρος Κοντός
                                                                                                      Βουλευτής Ξάνθης»
TAGS