Σε επικίνδυνη κλιμάκωση οδηγείται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, αφού χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών παραμένουν στους δρόμους ενώ παράλληλα έχουν μετατραπεί σε «όπλο» πίεσης και από τις δυο πλευρές. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδης, μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τετάρτης με τους απεργούς, σκλήρυνε τη στάση του, ζητώντας άμεσα από τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρό να συγκροτήσει άμεσα συνεργεία ιδιωτών για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Παράλληλα, ζήτησε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την απρόσκοπτη λειτουργία της χωματερής στη Φυλή.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε κατά πλειοψηφία, «με γνώμονα τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την προστασία των 5 εκατομμυρίων πολιτών της Αττικής», όπως υπογράμμισε, να αναλάβει πρωτοβουλία για την αποκομιδή των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο 10ημερο σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, λαμβάνοντας υπόψιν και τις εκθέσεις των Εποπτών Δημόσιας Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), συγκροτώντας ιδιωτικά συνεργεία αποκομιδής.

Από την πλευρά τους όμως οι απεργοί της ΠΟΕ-ΟΤΑ εμφανίζονται ανυποχώρητοι και αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με καταλήψεις όλων των δημοτικών κτιρίων και των Χώρων Υγειονομικής ταφής Απορριμμάτων.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι θα ενισχύσουν την περιφρούρηση στη χωματερή της Φυλής, γεγονός που προοιωνίζεται κλίμα έντασης και συγκρούσεων. Είναι ενδεικτικό ότι από το βράδυ της Πέμπτης, εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατευθύνονταν στο ΧΥΤΑ της Φυλής για να δημιουργήσουν "ασπίδα" και να περιφρουρήσουν το χώρο.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε τα εξής:

«Εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και του κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία, να αναθέσει το έργο της αποκομιδής σε εταιρείες που διαθέτουν το κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και να εξουσιοδοτήσει τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γ. Σγουρό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της απόφασης αυτής.

Η αποκομιδή θα ξεκινήσει από ευαίσθητους χώρους (σχολεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς κλπ) και θα επεκταθεί όπου κριθεί απαραίτητο και επείγον σε όλους τους Δήμους χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής».

Ο κ. Σγουρός δήλωσε ότι «οι περιστάσεις είναι έκτακτες και επιβάλλουν έκτακτες αποφάσεις. Πρόκειται για απόφαση ανάγκης και όχι σκοπιμότητας. Σέβομαι τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά πάνω απ' όλα βάζω τα δικαιώματα των πολιτών. Εδώ και 30 χρόνια έχουμε γίνει όμηροι των σκουπιδιών. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Η κοινωνία περιμένει λύση».


Πηγή: tovima.gr