Η Περιφέρεια Κρήτης είναι… ανοιχτή σε προτάσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα από διάφορες τεχνικές εταιρείες που προτείνουν λύσεις ή τεχνικές που έχουν εκείνες αναπτύξει για τις συντηρήσεις των δρόμων. Μία από αυτές, μία σουηδική εταιρεία, βρέθηκε με τους εκπροσώπους της στο Ηράκλειο παρουσιάζοντας στα στελέχη της Περιφέρειας το πρωτοποριακό (όπως εκείνη υποστηρίζει) μηχάνημα που “σκανάρει” το υπέδαφος των δρόμων και εντοπίζει όλα τα…τραύματα!
Η παρουσίαση του συστήματος έγινε από τον εκπρόσωπο της εταιρίας Κώστα Πανάρετο ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο τύπου βαν, το οποίο με λέιζερ και ειδικές κάμερες σκανάρει το οδικό δίκτυο «και χαρτογραφεί όλες τις λακκούβες άνω των τριών χιλιοστών. Παράλληλα η συγκεκριμένη τεχνολογία υποδεικνύει τις λεπτομέρειες για την σωστή διαγράμμιση, την σήμανση του οδικού δικτύου, σε ποια σημεία θα τοποθετηθούν τα στηθαία ακόμα και τα δέντρα που πιθανά θα πρέπει να 'ξηλωθούν' από τα πλευρικά σημεία των δρόμων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Σκανδιναβικής εταιρείας.

Όπως υπογραμμίστηκε το ειδικό αυτό βαν καταγράφει την λεγόμενη γεωμετρία του δρόμου, όπως για παράδειγμα τις κλίσεις ακόμα και τις επικίνδυνες ανάποδες στροφές εντοπίζοντας τις εφικτές λύσεις. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα υποστηρίζει η εταιρεία η μηχανή αυτή "σαρώνει" το οδικό δίκτυο και μπορεί να δει τις ρηγματώσεις, να δει τις ανωμαλίες της ασφάλτου, να δει τις αστοχίες και ταυτόχρονα να κάνει προβολές για το μέλλον!

Οι Σουηδοί υποστηρίζουν ότι αυτό το μηχάνημα μπορεί να σου “πει” όχι μόνο τι ακριβώς έχει ένας δρόμος, πού “πονάει” το υπέδαφος, αλλά και τι μπορεί να συμβεί το επόμενο διάστημα!» λένε στην Περιφέρεια με βάση αυτά που έχουν ακούσει από τους εκπροσώπους της συγκεκριμένης εταιρείας. Ταυτόχρονα οι πάντες είναι επιφυλακτικοί μέχρι να δουν και να ακούσουν στην σημερινή παρουσίαση τις δυνατότητες που έχει αυτό το πρωτοποριακό μηχάνημα το οποίο εάν είναι έτσι όπως το παρουσιάζουν οι Σουηδοί θα δώσει πολλές λύσεις.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει προκηρύξει το πρόγραμμα οδικής ασφάλειας με προϋπολογισμό 35 εκ. ευρώ που στοχεύει στην βελτίωση του οδικού δικτύου του νησιού κυρίως του επαρχιακού.

«Οι πολίτες θα πρέπει να είναι και να αισθάνονται ασφαλείς, και στην κατεύθυνση αυτή αναζητούμε τις μεθόδους και τους τρόπους για να κάνουμε το έργο αυτό με την καλύτερη αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων» - τόνισε ο κ. Κουκιαδάκης και συνέχισε: «αν η πρόταση αυτή είναι αξιόλογη και σοβαρή θα προκηρύξουμε μια δημοπρασία και η καλύτερη θα πάρει το έργο» κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου.

Πηγή: cretalive.gr