Το κόψιμο των μισθών στους καταληψίες της καθαριότητας αποφάσισε η κυβέρνηση σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη συμμετοχή των υπουργών Ευάγγελου Βενιζέλου, Δημήτρη Ρέππα, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Χρήστου Παπουτσή και Χάρη Καστανίδη. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εξέδωσε επείγουσα υγειονομική διάταξη για τα σκουπίδια, η οποία ουσιαστικά λειτουργεί ως «επιστράτευση» για τους απεργούς του τομέα της καθαριότητας. Σε λίγο η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, με βάση την υγειονομική διάταξη, αναμένεταιι να εκδόσει σχετική απόφαση η οποία θα ανοίγει τον δρόμο στις αστυνομικές αρχές ώστε να προβούν σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να σταματήσουν οι καταλήξεις στους ΧΥΤΑ.

Εν τω μεταξύ, η κυρία Ράικου έχει διατάξει και προκαταρκτική εξέταση για τα χθεσινά επεισόδια σε βάρος του δημάρχου Νεάπολης - Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, και άλλων αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα γραφεία της ΚΕΔΕ.

Νωρίτερα, ο Πάρις Κουκουλόπουλος αναφερόμενος στις περαιτέρω ενέργειες της κυβέρνησης όσον αφορά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα των δήμων, τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι, αν οι εργαζόμενοι δεν συναινέσουν, την επόμενη εβδομάδα να καταθέσουμε διάταξη που θα καταργεί όλους τους μηχανισμούς καθαριότητας στο Λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη. Δεν πρόκειται η Πολιτεία να μείνει άφωνη σ’ αυτή τη διαδικασία ή να είμαστε όμηροι – όπως είναι η Αττική επί 30 χρόνια – από κάποιους τύπους που επί χρόνια δικαιολογούν την ύπαρξή τους στα σκουπίδια».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με άρθρο του Συντάγματος η κατάργηση μίας οργανικής θέσης στο Δημόσιο μπορεί να επιφέρει και την απόλυση του εργαζομένου που την κατείχε.

Ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε και στο αν πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της Δικαιοσύνης: «Υπάρχει και η Δικαιοσύνη νομίζω στην Ελλάδα. Υπάρχουν θεσμοί. Δεν είναι ώρα να επιμερίσουμε ευθύνες. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα μέτωπο ευθύνης και να απομονώσουμε κάποιες δυναμικές μειοψηφίες μαζί με διάφορα περίεργα και φαιδρά του στυλ «να πέσει η κυβέρνηση» ή δεν ξέρω τι άλλο», είπε χαρακτηριστικά.


Σχετικά Θέματα: Στο αυτόφωρο όσοι εμποδίζουν την αποκομιδή των σκουπιδιών- ΟΤΑ: «Θα χυθεί αίμα»