Πλαφόν στα καύσιμα αποφάσισε να επιβάλλει το υπουργείο Ανάπτυξης για όσο διάστημα διαρκεί η απεργία των τελωνειακών. Το πλαφόν τίθεται σε ισχύ από σήμερα τα μεσάνυχτα, με σκοπό να μην υπάρξουν κρούσματα κερδοσκοπίας ενώ το ύψος του καθορίζεται με βάση τη μέση τιμή ανά νομό, σύμφωνα με τις χθεσινές τιμοληψίες.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, προχώρησε στην επιβολή πλαφόν, ύστερα από τιμοληψίες που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη , σύμφωνα με τις οποίες,  μετά την έναρξη της απεργίας των τελωνειακών, οι τιμές σε πολλά πρατήρια ανέβηκαν κατά 3 με 4 λεπτά το λίτρο, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από τις διεθνείς τιμές.

Οι ανώτατες τιμές καταναλωτή ανά Νομό έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.fuelprices.gr.

Βολές από τους Πρατηριούχους

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) από τη μεριά της, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εκτίθεται για πολλοστή φορά ενώπιον του κλάδου και των καταναλωτών, και αυτό διότι το πλαφόν επιβλήθηκε μόνο στη λιανική και όχι στη χονδρική ή/και τις τιμές διυλιστηρίου.

«Υποθέτουμε ότι ο λόγος για τον οποίο επιβάλλεται διατίμηση είναι η απεργία των τελωνειακών που θα δημιουργήσει προβλήματα εφοδιασμού της αγοράς με καύσιμα και ο κίνδυνος αύξησης των τιμών λόγω ελλείψεων.

» Το ερώτημα που θέτουμε στην κυβέρνηση είναι για ποιο λόγο θεωρεί ότι ο κίνδυνος αυτός υπάρχει μόνο στη λιανική και όχι στη χονδρική πώληση. Επειδή, λοιπόν, το κράτος ομολογεί μετά από 19 χρόνια ότι αδυνατεί να διασφαλίσει όρους υγιούς ανταγωνισμού και επειδή η κυβέρνηση έχει έλθει σε αντιπαράθεση με τους τελωνειακούς, την πληρώνουν οι πρατηριούχοι και οι καταναλωτές.»

Η Ομοσπονδία σημειώνει ακόμα ότι από τις 5 Οκτωβρίου έως σήμερα η τιμή διυλιστηρίου για την αμόλυβδη έχει αυξηθεί κατά 5 λεπτά το λίτρο.