Άκαρπη απέβη η διαπραγμάτευση του εισαγγελέα με τους απεργούς της ΠΟΕ  - ΟΤΑ το βράδυ της Παρασκευής. Μάλιστα, η  εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 48ωρες απεργίες μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή 4 διμοιρίες των ΜΑΤ βρισκόταν παραταγμένες κοντά στο χώρο του ΧΥΤΑ.  Οι περίπου 1.000 καταληψίες  έστησαν  μπλόκο περιφρούρησης της χωματερής.  Στο μεταξύ, ξεκίνησε η αποκομιδή των σκουπιδιών από ιδιώτες. Ειδικότερα, από την ΠΟΕ - ΟΤΑ αποφασίστηκε η συνέχιση της 48ωρης αποχής το Σάββατο και την Κυριακή για όσους δουλεύουν υπερωριακά, 48ωρη απεργία τις ίδιες ημέρες για όσους εργάζονται για συμπλήρωση ωραρίου, 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη και συμμετοχή στην 48ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Νωρίτερα την Παρασκευή, λάδι στη φωτιά της ήδη σκληρής αντιπαράθεσης, έριξε το θερμό επεισόδιο μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και των εργαζομένων στην καθαριότητα. Συγκεκριμένα, η σύσκεψη μεταξύ ηγεσίας του υπουργείου, δημάρχων και απεργών, που ήταν να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής επί της ουσίας δεν άρχισε ποτέ, αφού τα πνεύματα οξύνθηκαν από την αρχή.

Συγκεκριμένα η φωτιά άναψε όταν οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλο να ανακαλέσει τις δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «Βήμα FM 99,5» για «Καμόρα" και "αυγό του φιδιού»  και εκείνος αρνήθηκε. «Τι μας καλέσατε τότε;», αναρωτήθηκαν οι απεργοί, που αποχώρησαν από τη συνάντηση, καταγγέλλοντας ότι «η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη σύγκρουση».

Υπενθυμίζεται ότι, η προϊστάμενη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου ζήτησε να τηρηθεί αυτόφωρη διαδιακασία για όσους παραβιάζουν το νόμο και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η κυρία Ράϊκου ακολούθησε προηγούμενη επείγουσα υγεινομική διάταξη που υπέγραψε το μεσημέρι  της Παρασκευής ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει ως «επιστράτευση» των απεργών.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η διάταξη δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) και έτσι, αμέσως μετά τη δημοσίευση, το περιεχόμενο της διάταξης θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή.

Μεταξύ άλλων, η διάταξη περιλαμβάνει χρηματικές ποινές, αλλά και φυλάκιση για όσους εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους.

Σε ιδιώτες ανέθεσε την αποκομιδή ο Περιφερειάρχης Αττικής

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, σε εφαρμογή της  απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που ελήφθη την Πέμπτη και της  υγειονομικής διατάξεως επείγουσας ανάγκης αποκομιδής απορριμμάτων που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή , ανέθεσε, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, το συγκεκριμένο έργο σε 3 ιδιωτικές εταιρείες, με την εντολή να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων από ευαίσθητους για τη Δημόσια Υγεία χώρους.

Πρόκειται για την Ελληνική Βιομηχανία Περιβαλλοντικών Συστημάτων ΑΕΒΕ με δ.τ. Helesi, την Alpha Green ABEE και την Περιβαλλοντική Μεταφορική A.Ε..

Τα απορριμματοφόρα ξεκίνησαν το έργο της αποκομιδής από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τα σχολεία σε συνεργασία με την Εισαγγελία, την Αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών.Σχετικό θέμα:

Επιστράτευση για τα σκουπίδια, απειλές Πάρι για απολύσεις και... διυπουργικό κόψιμο μισθών
«Δεν θα πληρώνονται οι καταληψίες»- Τι αποφάσισε η διυπουργική για το κόψιμο μισθών
TAGS