Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στα πανεπιστήμια (ΑΔΙΠ) κ. Σπ. Αμούργης, διαφωνώντας με διατάξεις του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ. Ο κ. Αμούργης μάλιστα είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του και στην Επιτροπή Μορφωτική Υποθέσεων της Βουλής το καλοκαίρι. «Είχαμε εκφράσει την άποψή μας στο υπουργείο Παιδείας, ότι πρέπει να είναι διακριτοί οι ρόλοι του φορέα που χρηματοδοτεί από εκείνον που αξιολογεί» αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Αμούργης. Οπως εξηγεί δεν μπορούσε να παραιτηθεί νωρίτερα, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη μια σειρά αξιολογήσεων που έπρεπε να ολοκληρωθούν.
Πάντως, πανεπιστημιακοί σχολίαζαν ότι η παραίτηση του κ. Αμούργη θα είναι απώλεια για την ΑΔΙΠ, καθώς πρόκειται για επιστήμονα με διεθνή εμπειρία που είχε τα προηγούμενα χρόνια βρει τρόπο να επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους των ελληνικών πανεπιστημιακών τμημάτων και να εκδώσει σειρά αντικειμενικών εκθέσεων αξιολόγησης.

Υποψηφιότητες

Οπως είναι γνωστό, με το νέο Νόμο Πλαίσιο για τα ΑΕΙ ο πρόεδρος της ΑΔΙΠ αναλαμβάνει ρόλο μικρού «ηγεμόνα» στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς η Αρχή θα αξιολογεί, θα πιστοποιεί και θα προτείνει χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων ανάλογα με τις αποδόσεις τους. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι για τη θέση του προέδρου της ΑΔΙΠ ενδιαφέρονται υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας.

Με το δεδομένο μάλιστα ότι οι πολιτικές θέσεις δεν κρατούν για πάντα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υποψηφιότητα για την πρυτανεία του πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το σύστημα του νέου Νόμου, ετοιμάζεται να θέσει ο νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Βασ. Κουλαϊδής. Πάντως, οι καθηγητές του Ιδρύματος δεν τον περιμένουν με «ανοικτές αγκάλες» με δεδομένη την αντίθεση μεγάλης μερίδας τους με διατάξεις του νέου Νόμου.


Η τελευταία έκθεση της ΑΔΙΠ
Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο χρόνο, ο κ. Αμούργης είχε συναντήσει σειρά δυσκολιών στη λειτουργία της ΑΔΙΠ. Οπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της Αρχής προς την Βουλή, κατά τη διάρκεια του χρόνου αντιμετωπίστηκαν σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση των αποζημιώσεων των αξιολογητών και τη χρηματοδότησή της. Η έκθεση δε αναφέρεται σε άστοχες ερμηνείες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

- Η καλή λειτουργία των πανεπιστημίων βασίζεται στη συνεργασία τμήματος του κάθε Ιδρύματος, κεντρικής διοίκησής του και Πολιτείας. Η σχέση των ΑΕΙ με την Πολιτεία δεν είναι αποδοτική γιατί δεν βασίζεται σε κανόνες λειτουργίας που να υποστηρίζουν την ποιότητα.

Η Πολιτεία επεμβαίνει σε λεπτομέρειες της λειτουργίας του έργου, αντί να θέτει στόχους με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και να ελέγχει την αναποτελεσματικότητα των υπηρεσιών. Θα πρέπει επίσης να προσδιοριστούν σαφέστερα οι εκπαιδευτικοί στόχοι πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

- Το σύνολο των εισαγομένων φοιτητών είναι πολύ μεγάλο, ενώ παρατηρούνται ελλείψεις σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα όπου εξακολουθούν να υπάρχουν ανάγκες.

- Πάρα πολλά προγράμματα σπουδών δημιουργούν προβλήματα σύγχυσης πλαισίων προσόντων και επαγγελματικών σπουδών.

- Παρατηρείται στα πανεπιστήμια μια αναντιστοιχία στα ποσά που δίνονται για χρηματοδότηση των φοιτητών ανά ίδρυμα. Ετσι, σε άλλα πανεπιστήμια οι φοιτητές «στοιχίζουν» 2.064 ετησίως και σε άλλα... 12.583 ευρώ.Πηγή: tovima.gr