Πρεμιέρα με δυσκολίες κάνει για φέτος η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, δημιουργώντας πονοκεφάλους σε χιλιάδες νοικοκυριά, αφού η τιμή διάθεσής αναμένεται να φτάσει στα ύψη. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η απεργία των τελωνειακών, η οποία, μπορεί να κρίθηκε καταχρηστική το βράδυ της Παρασκευής, ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στη διανομή.
Ένας πολύ δύσκολος χειμώνας περιμένει τα ελληνικά νοικοκυριά, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης θα «ανοίξει» στα 0,98-1 ευρώ το λίτρο.

Με άλλα λόγια οι αυξήσεις στις τιμή του λίτρου αναμένεται να ξεπεράσουν το 40% σε σχέση με τον περυσινό Οκτώβριο, αφενός λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, και αφετέρου, λόγω του  Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που, από τα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο πέρυσι, θα αυξηθεί φέτος στα 60 ευρώ.

Μέσα σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η απεργία των τελωνειακών, η οποία μπορεί να κρίθηκε παράνομη το βράδυ της Παρασκευής από το Πρωτοδικείο Αθήνας, ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει έμφραγμα  στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και στα πρατήρια υγρών καυσίμων που δεν μπορούν να προμηθευθούν καύσιμα από τα διυλιστήρια.

Το γεγονός δημιουργεί φόβους για δημιουργία ελλείψεων στην αγορά, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, ανεβάζοντας σε δυσθεώρητα επίπεδα την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Παναγιώτης Βελισσάρης