Το πρωτοδικείο εξέτασε στις 6:30 το απόγευμα τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε εναντίον των εργαζομένων της ΠΟΕ ΟΤΑ ο Δήμαρχος Αθηναίων προκειμένου να κριθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Στην περίπτωση που δικαιωθεί ο Γ. Καμίνης οι υπάλληλοι στην καθαριότητα των δήμων θα πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στα καθήκοντα τους. Οι εργαζόμενοι στην ΠΟΕ ΟΤΑ μετά την προσφυγή του Δ. Αθηναίων στην δικαιοσύνη αρχίζουν να συγκεντρώνονται στον ΧΥΤΑ Φυλής. Μαζί τους βρίσκονται και εκπρόσωποι από άλλους συνδικαλιστικούς κλάδους.

Σημειώνεται ότι οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ – ΟΤΑ αποφάσισαν την προκήρυξη δύο 48ωρων απεργιών από το Σάββατο και τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων έως τις 20 Οκτωβρίου.Παράλληλα, λόγω της προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων από την ΠΟΕ – ΟΤΑ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν μπορούν να επέμβουν για άνοιγμα της κατειλημμένης χωματερής. Η συνέχεια της αντιπαράθεσης θα δοθεί το Σάββατο στα δικαστήρια.

Την Παρασκευή η σύγκρουση πήρε διαστάσεις…πολέμου χαρακωμάτων αφού  η σύσκεψη μεταξύ ηγεσίας του υπουργείου, δημάρχων και απεργών, που ήταν να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής επί της ουσίας δεν άρχισε ποτέ, αφού τα πνεύματα οξύνθηκαν από την αρχή.

Συγκεκριμένα η φωτιά άναψε όταν οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλο να ανακαλέσει τις δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό «Βήμα FM 99,5» για «Καμόρα" και "αυγό του φιδιού»  και εκείνος αρνήθηκε. «Τι μας καλέσατε τότε;», αναρωτήθηκαν οι απεργοί, που αποχώρησαν από τη συνάντηση, καταγγέλλοντας ότι «η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη σύγκρουση».

Υπενθυμίζεται ότι, η προϊστάμενη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου ζήτησε να τηρηθεί αυτόφωρη διαδιακασία για όσους παραβιάζουν το νόμο και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η κυρία Ράϊκου ακολούθησε προηγούμενη επείγουσα υγεινομική διάταξη που υπέγραψε το μεσημέρι  της Παρασκευής ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει ως «επιστράτευση» των απεργών.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η διάταξη δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) και έτσι, αμέσως μετά τη δημοσίευση, το περιεχόμενο της διάταξης θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή.

Μεταξύ άλλων, η διάταξη περιλαμβάνει χρηματικές ποινές, αλλά και φυλάκιση για όσους εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους.

Σε ιδιώτες ανέθεσε την αποκομιδή ο Περιφερειάρχης Αττικής

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, σε εφαρμογή της  απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που ελήφθη την Πέμπτη και της  υγειονομικής διατάξεως επείγουσας ανάγκης αποκομιδής απορριμμάτων που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή , ανέθεσε, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες, το συγκεκριμένο έργο σε 3 ιδιωτικές εταιρείες, με την εντολή να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων από ευαίσθητους για τη Δημόσια Υγεία χώρους.

Πρόκειται για την Ελληνική Βιομηχανία Περιβαλλοντικών Συστημάτων ΑΕΒΕ με δ.τ. Helesi, την Alpha Green ABEE και την Περιβαλλοντική Μεταφορική A.Ε..

Τα απορριμματοφόρα ξεκίνησαν το έργο της αποκομιδής από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και τα σχολεία σε συνεργασία με την Εισαγγελία, την Αστυνομία και το υπουργείο Εσωτερικών.