Πλαφόν στα καύσιμα αποφάσισε να επιβάλλει το υπουργείο Ανάπτυξης για όσο διάστημα διαρκεί η απεργία των τελωνειακών, η οποία κρίθηκε παράνομη το βράδυ της Παρασκευής. Το πλαφόν τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με σκοπό να μην υπάρξουν κρούσματα κερδοσκοπίας ενώ το ύψος του καθορίζεται με βάση τη μέση τιμή ανά νομό, σύμφωνα με τις χθεσινές τιμοληψίες.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, προχώρησε στην επιβολή πλαφόν, ύστερα από τιμοληψίες που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη , σύμφωνα με τις οποίες,  μετά την έναρξη της απεργίας των τελωνειακών, οι τιμές σε πολλά πρατήρια ανέβηκαν κατά 3 με 4 λεπτά το λίτρο, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από τις διεθνείς τιμές.

Οι ανώτατες τιμές καταναλωτή ανά Νομό έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.fuelprices.gr.

Αντιδρούν οι πρατηριούχοι

Παράνομη θεωρεί την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα η Ενωση Πρατηριούχων Θεσσαλονίκης και με απόφαση της έκτακτης γενικής της συνέλευσης εξουσιοδοτεί τα δ.σ. της Ενωσης και της ΠΟΠΕΚ να προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια και κινητοποίηση με σκοπό την άμεση άρση της απόφασης.

Πιο συγκεκριμένα, η έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων & Σταθμών Αυτοκινήτων «Ο Αγιος Χριστόφορος» αποφάσισε να τηρηθεί η απόφαση επιβολής ανώτατης τιμής καταναλωτή (πλαφόν) των πετρελαιοειδών που επέβαλαν τα αρμόδια Υπουργεία και ταυτόχρονα εξουσιοδοτεί το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), ούτως ώστε να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια και κινητοποίηση με σκοπό την άμεση άρση της απόφασης επιβολής πλαφόν καυσίμων. Και αυτό, διότι, όπως αναφέρεται, δεν έγινε ορθός υπολογισμός και καθορισμός των ανώτατων τιμών καταναλωτή ανά Νομό, με αποτέλεσμα πολλοί πρατηριούχοι να εξαναγκάζονται σήμερα να πωλούν σε τιμή χαμηλότερη από το τιμολόγιο αγοράς τους, και να οδηγούνται σε κλείσιμο των πρατηρίων τους. Επίσης οι πρατηριούχοι θεωρούν ότι η απόφαση επιβολής πλαφόν είναι παράνομη, καθώς δεν επεβλήθη σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων παρά μόνο στο τελικό στάδιο της λιανικής.

Εξάλλου, όπως επισημαίνεται, η απεργία των τελωνειακών με την οποία είχε συσχετισθεί η απόφαση επιβολής πλαφόν έχει πλέον λήξει μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου να κρίνει την απεργία τους παράνομη και καταχρηστική.


Πηγές: Newpost.gr - Naftemporiki.gr