Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την αποκομιδή των σκουπιδιών είναι oι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλο. Μάλιστα, η ΠΟΕ -ΟΤΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα, καλεί τους εργαζόμενους να στήσουν μπλόκα στα αμαξοστάσια των δήμων, να παρεμποδίσουν τα ιδιωτικά συνεργεία με συγκεντρώσεις και να καταλάβουν δημοτικά κτίρια. Παράλληλα, τους ιδιώτες «να σταματήσουν μόνοι τους, προτού τους σταματήσουν τα "κύματα" των αγανακτισμένων πολιτών».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της, η ΠΟΕ - ΟΤΑ επισημαίνει: «Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί όλα τα σωματεία μέλη της έπειτα από αυτές τις εξελίξεις να πάρουν πρόσθετα απεργιακά μέτρα, να συγκροτήσουν απεργιακές φρουρές παντού για να οδηγήσουν σε πλήρη παράλυση τον απεργοσπαστικό μηχανισμό των ιδιωτών και ταυτόχρονα θα θέσουν εκτός λειτουργίας όλες της υπηρεσίες των ΟΤΑ. Από τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011, που ξεκινάνε οι 48ωρες απεργίες, δεν δουλεύει τίποτα.

>Ενισχύουμε τα απεργιακά μπλόκα στα αμαξοστάσια των Δήμων και μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι τα επείγοντα δρομολόγια εξυπηρετούνται από τους ιδιώτες, ακυρώνουμε κάθε δρομολόγιο εξυπηρέτησης που πραγματοποιούσαμε μέχρι σήμερα, δηλ. Νοσοκομεία, Λαϊκές Αγορές και Σχολεία. Δεν μαζεύουμε τίποτα.

>Παρεμποδίζουμε με μαζικές συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες τον απεργοσπαστικό μηχανισμό των ιδιωτών που στήνει η κυβέρνηση.

»Κλείνουμε όλες τις υπηρεσίες που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν και καταλαμβάνουμε όλα τα δημοτικά κτίρια.

»Ταυτόχρονα τη Δευτέρα στις 9:00 το πρωί συγκεντρωνόμαστε στα δικαστήρια της Ευελπίδων, χωρίς να αποδυναμώνουμε τα μπλόκα στα αμαξοστάσια, την ώρα που θα συζητείται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απεργίας».

Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα ο κ. Μπαλασόπουλος, υποστήριξε ότι ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη την Δευτέρα, οι εργαζόμενοι θα αποτρέψουν με οποιονδήποτε τρόπο την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Ο κ. Μπαλασόπουλος υποστήριξε ότι ο ΧΥΤΑ της Φυλής λειτουργεί χωρίς μέτρα ασφαλείας, ενώ κατήγγειλε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη λόγω της μεταφοράς των απορριμμάτων από τα ιδιωτικά απορριμματοφόρα  στο Ελληνικό όσο και στον χώρο του Μπάντμιντον.

Να θυμίσουμε ότι το πρωί της Κυριακής, άνοιξε ο ΧΥΤΑ Φυλής ύστερα από επέμβαση των ΜΑΤ,  παρουσία εισαγγελέα. Έτσι, τα ιδιωτικά απορριμματοφόρα άρχισαν να εναποθέτουν εκεί τα σκουπίδια που μαζεύουν από τους δρόμους της Αθήνας.

Την ώρα της επέμβασης εκεί βρισκόταν 20 απεργοί, οι οποίοι είχαν κλείσει τις πύλες με τα κοντέινερ.

Στο σημείο παραμένουν αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ιδιωτικά απορριμματοφόρα έχουν αρχίσει να αποθέτουν τα σκουπίδια στη χωματερή, ενώ συνεχίζεται η αποκομιδή από γειτονιές της Αθήνας. Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι μία από τις μεταφορικές εταιρείες δέχθηκε επίθεση από τα απορριμματοφόρα της και αποχώρησε.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, η είσοδος δημοτικών ή ιδιωτικών απορριμματοφόρων μπορεί να γίνει χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, εργαζόμενοι στους δήμους έχουν συγκεντρωθεί στα αμαξοστάσια και περιφρουρούν την απεργία η οποία θα συνεχιστεί έως και την Πέμπτη.

Παράλληλα, τις φημολογίες περί εναπόθεσης απορριμμάτων σε παράνομη χωματερή διέψευσε η Περιφέρεια Αττικής σε ανακοίνωσή της με αφορμή περιστατικό που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες με την παραμονή απορριμματοφόρου ιδιωτικής εταιρείας στο ΚΤΕΟ Ελληνικού.

Οπως διευκρινίζει η Περιφέρεια, το ΚΤΕΟ Ελληνικού αποτέλεσε σημείο συνάντησης και μεταφόρτωσης του οχήματος που συμμετείχε στην αποκομιδή.

Το εν λόγω όχημα δέχθηκε επίθεση από συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με αποτέλεσμα να παραμείνει εγκλωβισμένο μέσα στις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ Ελληνικού μέχρι και πριν από λίγη ώρα.

Η Περιφέρεια Αττικής επισημαίνει ότι έχουν δοθεί «σαφείς οδηγίες» και έχουν γίνει «όλες οι απαραίτητες συστάσεις» στους εκπροσώπους των ιδιωτικών εταιρειών να μην απαντούν «σε οποιαδήποτε προκλητική εις βάρος τους ενέργεια» και ότι τα απορριμματοφόρα και τα φορτηγά έχουν ως τελικό προορισμό το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της Φυλής. .Πηγές: Protothema.gr – in.gr – tovima.gr