Αναβολή για την Τρίτη πήρε τελικά η εκδίκαση της προσφυγής του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη ώστε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στη καθαριότητα. Εν τω μεταξύ, επιθέσεις σημειώθηκαν σήμερα σε ιδιωτικά απορριματοφόρα στη Νέα Ιωνία. Η πρώτη επίθεση, σημειώθηκε στις 9 στη Νέα Ιωνία. Οδηγός ιδιωτικού απορριμματοφόρου κατήγγειλε πως του επιτέθηκε εργαζόμενος της ΠΟΕ ΟΤΑ, με την αστυνομία να προχωρά στην προσαγωγή του.

Η δεύτερη επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις 11:30, στη συμβολή των οδών Κύμης και Κασταμονής στη Νέα Ιωνία, με δεκάδες άτομα (περίπου 50), να αποκλείουν ιδιωτικά απορριμματοφόρα και να τους επιτίθενται. Εκτόξευσαν βόμβα μολότοφ σε ένα από αυτά και αμέσως το αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες, με τον οδηγό να το εγκαταλείπει στο παρά πέντε!

Σκληραίνουν τη στάση τους οι εργαζόμενοι

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε να μην βγουν σήμερα, Δευτέρα, τα απορριμματοφόρα των δήμων για να συλλέξουν τα σκουπίδια από ευαίσθητα σημεία, όπως τα νοσοκομεία, τα σχολεία και οι λαϊκές αγορές, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ. Μπαλασόπουλος τόνισε ότι η αποκομιδή από ιδιώτες γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους. «Απόδειξη ότι καθάριζαν την πλατεία Κολωνακίου» είπε. Έκκληση απηύθυνε ο Γ.Καμίνης για να επιστρέψει στην εργασία του το προσωπικό ασφαλείας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ τόνισε ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, τις οποίες και θα περιφρουρούν. «Θα προχωρήσουμε σε κατάληψη δημοτικών γκαράζ και κτιρίων, προκειμένου να μας ακούσει κάποιος». Ο κ. Μπαλασόπουλος επανέλαβε πως μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι τα επείγοντα δρομολόγια εξυπηρετούνται από τους ιδιώτες, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ ακυρώνουν την αποκομιδή σκουπιδιών από νοσοκομεία, λαϊκές αγορές και σχολεία.

Ο κ.Μπαλασόπουλος τόνισε, επίσης, ότι το κόστος για το κράτος είναι τέσσερις με πέντε φορές επάνω εάν η αποκομιδή σκουπιδιών συνεχίζει να γίνεται από ιδιώτες. «Αυτό το προσυπογράφει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ.Πατούλης» είπε.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ ανέφερε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκονται σε απόγνωση. «Κάποιοι πήραν εκκαθαριστικό μέχρι και ένα ευρώ. Πώς αυτοί οι άνθρωποι θα πληρώσουν 160-170 ευρώ για έκτακτη εισφορά;».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση απειλεί με κατάργηση των τομέων καθαριότητας των δήμων Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Καμίνης: «Μόνη λύση ο στρατός»

Σε μοια δήλωση που προκαλεί αίσθηση και παράλληλα αλγεινή εντύπωση ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ότι πλέον, η μόνη λύση για το ζήτημα των σκουπιδιών είναι ο στρατός, αλλά εκείνος δεν μπορεί να βγάλει τους στρατιώτες στο δρόμο για αποκομιδή.

«Να πάω εγώ να μαζέψω τα σκουπίδια;» αναρωτήθηκε, λέγοντας ότι δεν επαρκούν οι ιδιώτες, σημειώνοντας ότι θα κάνει «ο,τιδήποτε χρειαστεί» για την κατάργηση του οργανισμού καθαριότητας της Αθήνας.

«Οι εργαζόμενοι δεν μαζεύουν σήμερα ούτε τα νοσοκομειακά απόβλητα (...) διακυβεύεται η δημόσια υγεία ας πρυτανεύσει η κοινή λογική» τόνισε σε δραματικούς τόνους.

«Εγώ ήμουν ο πρώτος δήμαρχος που στις 7 του μηνός απέστειλα έγγραφο προς τον πρόεδρο της ΕΣΔΚΝΑ Νίκο Χιωτάκη για το ΧΥΤΑ Φυλής γιατί κινδυνεύει η δημόσια υγεία» σημείωσε ο δήμαρχος Αθήνων.

«Κάθε ημέρα βγάζαμε 53 απορριμματοφόρα και καθαρίζαμε σκουπίδια σε νοσοκομεία και σχολεία. Σήμερα δεν καθαρίζουν ούτε τα νοσοκομειακά απόβλητα. Έχουν υποχρέωση να το κάνουν εκ του νόμου με προσωπικό ασφαλείας εφόσον έχουν κηρύξει απεργία. Μόνο εγώ προσέφυγα στη Δικαιοσύνη κατά της απεργίας» ανέφερε.

Έκανε δε, λόγο για παράνομη και καταχρηστική απεργία. Ο κ. Καμίνης διαβεβαίωσε επίσης ότι «ουδείς πληρώθηκε, ουδείς πρόκειται να πληρωθεί που δεν δούλεψε».