Από επεισόδια αμαυρώθηκε για ακόμη μια φορά η μεγάλη πορεία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το ραντεβού των διαδηλωτών ανανεώθηκε για την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου κατ’ άρθρο.  Σε 5 συλλήψεις και 28 προσαγωγές προχώρησε η αστυνομία. Σύμφωνα με τις αρχές 50 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή των εργαζομένων στην πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει από κοινού με την ΑΔΕΔΥ ήταν καθολική και σε πολλούς εργασιακούς χώρους έφτασε στο 100%.

Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου από το μεσημέρι της Τετάρτης στο Κέντρο της Αθήνας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, τα πράγματα ήταν ήρεμα, με βασικό χαρακτηριστικό την τεράστια συμμετοχή του κόσμου.

Οι συγκρούσεις κουκουλοφόρων με ΜΑΤ πήραν εκρηκτικές διαστάσεις με τις εικόνες να μοιάζουν πως η πρωτεύουσα μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη. Την ίδια στιγμή, το όπλο ενός ειδικού φρουρού άρπαξαν κουκουλοφόροι στη συμβολή των οδών Βουκουρεστίου και Σόλωνος αφού τον ξυλοκόπησαν.

Κλεφτοπόλεμος, ανταλλαγή χημικών, χειροβομβίδων κρότου – λάμψης , μολότοφ και πετρών, ήταν το σκηνικό που εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης τόσο  μπροστά από τη Βουλή, όσο και στα γύρω στενά από την πλατεία Συντάγματος και στα Προπύλαια και την Ομόνοια. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας προχώρησαν σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης της πλατείας και των δρόμων όπου επεκτάθηκαν τα επεισόδια.

Μάλιστα,  κάηκε το αριστερό φυλάκιο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, μετά από μολότοφ που έριξαν κουκουλοφόροι. Οι εύζωνοι αποχώρησαν. Παράλληλα,  το απόγευμα, φωτιά ξέσπασε σε εκδοτήριο της ΕΘΕΛ στην οδό Φιλελλήνων, δίχως ωστόσο να παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Ζημιές προκλήθηκαν σε φανάρια, αλλά και στάσεις λεωφορείων.Πέντε συλλήψεις και 28 προσαγωγές από την ΕΛΑΣ

Σε πέντε συλλήψεις και άλλες 28 προσαγωγές για κατά περίσταση επιθέσεις κατά αστυνομικών και κατοχή εκρηκτικών υλών προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στη διάρκεια των σημερινών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. κατά τις συμπλοκές τραυματίστηκαν 50 αστυνομικοί οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για την παροχή των πρώτων βοηθειών, καθώς και τρεις πολίτες.

Όπως επισημαίνει παράλληλα σε ανακοίνωσή της, σχετικά με αναφορές σε ΜΜΕ, από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε «η αναγκαία, περιορισμένη χρήση δακρυγόνων ουσιών». Τα όποια καπνικά φαινόμενα, διευκρινίζει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. «προέρχονται από την καύση κάδων απορριμμάτων και άλλων αντικειμένων που προκλήθηκαν από τις ομάδες των ατόμων που επιτίθεντο κατά των Αστυνομικών».

Σημειώνεται ότι  με εντολή της Αστυνομίας, οι σταθμοί του Μετρό θα παραμείνουν κλειστοί και την Πέμπτη, ενώ οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς στάση.

Στην 48ωρη απεργία συμμετέχει και η ΟΜΕ-ΟΤΕ, ενώ κλειστά θα είναι, με απόφαση της ΕΣΕΕ, τα εμπορικά καταστήματα.


Σχετικά θέματα: