Εκτενή αναφορά στις δραματικές συνέπειες που έχει προκαλέσει η κρίση στην καθημερινότητα πολλών Αθηναίων, κάνει το CNN με ρεπορτάζ από την πρωτεύουσα της χώρας μας. Ο ανταποκριτής του αμερικανικού δικτύου, αναφέρει ότι «πολλοί Έλληνες κοιτάζουν προς τον Παρθενώνα για να θυμηθούν τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος, ενώ την ίδια ώρα, στους αθηναϊκούς δρόμους τα τρία χρόνια ύφεσης, ανεργίας και κινητοποιήσεων, έχουν φτάσει στα όριά τους, τους Έλληνες».

Το ρεπορτάζ του CNN φιλοξενεί τις δηλώσεις Αθηναίων, που εκείνοι ή οι εργασίες τους «χτυπήθηκαν» από την ύφεση, όπως τον κ. Μιχάλη Βαρδάκη, ο οποίος εργάζεται ως σεφ σε εστιατόριο στην κεντρική αγορά της Αθήνας. Εκφράζει την απαισιοδοξία του για το μέλλον, σημειώνοντας ότι πριν από τρία χρόνια, εάν κάποιος επισκεπτόταν το εστιατόριο δεν θα έβρισκε τραπέζι, παρά μόνο εάν περίμενε 10-20 λεπτά.

Παράλληλα, ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στα άτομα που έχασαν σχεδόν τα πάντα εξαιτίας της κρίσης, όπως στην περίπτωση του κ. Παναγιώτη Βούλγαρη ο οποίος ήταν βοηθός σεφ και ιδιοκτήτης σπιτιού. Σήμερα, σερβίρει φαγητά σε, επίσης, άστεγους συνανθρώπους του. «Πριν από ενάμιση χρόνο δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα βρισκόμουν σε αυτήν την κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά. Το ρεπορτάζ κάνει, επίσης λόγο για τη «νέα σκοτεινή τάση» των ανθρώπων της μεσαίας τάξης, που καταλήγουν να μένουν άστεγοι.

Στο βίντεο του CNN, σημειώνεται ότι το ποσοστό αυτοκτονιών έχει παρουσιάσει αύξηση, σε ποσοστό 40% στο πρώτο εξάμηνο του 2011. «Δεν περιμέναμε ότι θα φτάναμε σε αυτήν την κατάσταση» ανέφερε ο κλινικός ψυχολόγος, κ. Άρης Βιολατζής, λέγοντας ότι η αισιοδοξία και η ανεμελιά των Ελλήνων, αποτελεί παρελθόν.

Δηλώσεις στον ανταποκριτή του CNN έκανε και ο διευθυντής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», κ. Μιχαήλ Θεοδώρου, ο οποίος τόνισε την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, ώστε να αντιμετωπιστεί η αναγκαστική περικοπή δαπανών, χωρίς να μειωθεί η αποδοτικότητα του νοσοκομείου.

Β.Β.
TAGS