Όταν τα παιδιά σας είναι σε μικρή ηλικία, περνούν διάφορες φάσεις και για ποικίλους λόγους. Μια συνήθης συμπεριφορά τους είναι αυτή των συγκρούσεων και του ανταγωνισμού. Είναι αλήθεια πως τα παιδιά μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα κτητικά, να αναπτύξουν στοιχεία ζήλιας, να τείνουν να μαλώνουν μεταξύ τους για το παραμικρό. Η στάση των γονιών απέναντί τους θα καθορίσει την μετέπειτα πορεία τους και θα δώσει το ουσιαστικό στίγμα της οικογένειας. Για να διατηρηθεί λοιπόν η πολυπόθητη ισορροπία κρατήστε ορισμένες μικρές συμβουλές.

Καταρχάς, επικοινωνήστε με τα παιδιά σας και προσπαθήστε να μιλήστε σε βάθος μαζί τους. Συμβουλευτείτε κάποιον παιδοψυχολόγο, ο οποίος μπορεί να σας δώσει μια πιο ξεκάθαρη κατεύθυνση για τις πραγματικές αιτίες αυτής της συμπεριφοράς. Διαβάστε κάποια βιβλία που έχουν να κάνουν με τη ψυχολογία των παιδιών. Βάλτε σαφή όρια μέσα στο σπίτι... οι κανόνες χρειάζεται να είναι απόλυτα κατανοητοί και όταν τα παιδιά παρεκκλίνουν καλό θα ήταν να υπάρχουν κάποιες μικρές κυρώσεις.

Προσπαθήστε να φέρεστε και στα δύο (ή παραπάνω) παιδιά ισότιμα, ενθαρρύνοντάς τα ξεχωριστά για τις ικανότητες και το χαρακτήρα τους. Μην είστε εξαιρετικά αυστηροί ούτε να επιδοθείτε σε φωνές. Η ψυχραιμία, η ένδειξη αγάπης και τρυφερότητας καθώς και ο ήπιος διάλογος, μπορούν να έχουν θαυμαστά αποτελέσματα.Πηγή: queen.gr